divendres, 20 de juny del 2014

Jaume Barberà colla Eduardo Madina

20/06/2014

DRET A DECIDIR

"Catalunya és el que els ciutadans de Catalunya volen que sigui", assegura el candidat a liderar el PSOE


Nerea Rodríguez



Jaume Barberà i Eduardo Madina



El periodista Jaume Barberà ha collat avui el candidat a liderar el PSOE Eduardo Madina. Durant una entrevista al programa ‘El Món a Rac1’, Barberà s’ha dirigit a Madina per preguntar-li sobre el model federal que defensa el seu partit i el dret a decidir de Catalunya. Ho ha fet recordant al candidat socialista que la pregunta que li faria també li havia fet als expresidents espanyols Felipe González, José María Aznar i José Luís Rodríguez Zapatero.

“És Catalunya una nació?”, ha estat la qüestió que Barberà ha plantejat a Madina, qui ha respost:
“Catalunya és el que els ciutadans de Catalunya volen que sigui i el que dintre de l’espai de trobada que tots ens debem, sigui. És, sens dubte, una nacionalitat. Té elements de nacionalitat, que la distingeixen com una nació, des d’una perspectiva cultural, històrica, de convivència d’identitats”.

Segons ell, però, “les definicions exactes dels col·lectius segueixen sense ser monopoli de ningú, i obeixen a recorreguts dinàmics de passat, present i futur”. Alhora, ha afegit que Catalunya “ha estat un gran exemple, i a molts ens ha ensenyat que la pluralitat i la diversitat són sempre un facor d’enriquiment. Espero que Catalunya no oblidi això en el futur”.

I Barberà ha insistit: “En el document de Granada del PSOE, Catalunya com a nació no apareix. Quin federalisme és aquest, entre parts que no són iguals?” El candidat socialista ha assenyalat que “el federalisme no està a les definicions, i que les parts no siguin iguals és quasi un bon sinònim del federalisme. No crec que perquè una cosa pugui estar unida hagi de ser uniforme. Els federalismes poden tener elements asimètrics”.

“No està escrit enlloc que federalisme sigui igual a uniformitat, vol dir unitat però també solidaritat, coordinació, aprofundiment competencial. Això és federalisme, no una paraula”, ha explicat Madina. Però Barberà ha continuat amb les preguntes: “Llavors la part ha de decidir si vol formar part del tot, oi?”

“El conjunt de les parts articulen un tot compartit. De la mateixa manera que el conjunt no imposa res a les parts. I en aquesta concurrència s’estructura una constitució federal. Podem fer l’aportació d’un moderal federal propi”, ha conclòs Madina






http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/06/jaume_barbera_colla_eduardo_madina_101398.php