FC Barcelona – Reial Madrid: L'orgull els fa campions de Lliga (83-81)

David R. Jover
26/06/2014 21:08

Els blaugranes guanyen la 18a Lliga de la seva història amb una nit memorable al Palau Blaugrana

Tomic, amb 22 punts i 9 rebots, el millor d’un Barça en què Navarro ha estat escollit MVP

Els de Pascual sempre han anat per davant en el marcador tot i que els blancs han empatat el partit en el tram final

Huertas, durant el partit. FOTO: G. PARGA - FCB

Campions de Lliga, campions per ganes, per coratge, per creure-hi. Lliçó del Barça a tots els que donaven l’equip per mort. Final de temporada somiat per a un Barça que ha fet un petit miracle amb l’ajuda del Palau, que mai falla en els moments importants. El triomf per 83-81 en el quart partit de la final de la Lliga Endesa contra el Reial Madrid ha suposat la 15a Lliga ACB dels blaugranes, la 18a de la història.

Nervis, tensió i punts

Intentant saber quin era el llistó dels àrbitres, el Reial Madrid ha començat el partit amb duresa i qüestionant totes les faltes xiulades. Això ha fet que nomes començar se li xiulés una tècnica a la banqueta de Laso, molt nerviosa. Aquest a situació també ha afectat al Barça fins l’aparició de Nachbar, que ha trencat el gel amb 14-7. Amb el Barça per davant i un Palau immens, sensacional, els de Pascual han anat remant fins al 25-19 amb el qual s’ha acabat un primer quart en què la tensió i l’anotació han anat de la mà.

En el millor moment, reacciona el Madrid

I és que la sortida en el segon període ha estat la desitjada, la somiada. Picant pedra els de Pascual han agafat una renda d’entre 7 i 10 punts molt important (38-31 i 40-31). La irrupció d’Abrines amb dos triples ha donat una altra dimensió als blaugranes, que en aquell moment necessitaven l’aparició d’algú que no fos Tomic o Navarro. Això s’ho ha après també Huertas i un triple des de la cantonada ha extasiat un Palau que veia com els seus responien: 43-33.
Però en el millor moment del Barça, després d’una cistella de Tomic que suposava la màxima diferència a favor en el partit (45-33), el Madrid ha tornat a la vida en part gràcies als de Pascual. Dues males accions ofensives, combinades amb el talent dels blancs, ha suposat un parcial de 2-9 que ha revifat els de Laso, que mai se’ls pot donar per morts. Amb el 47-42 s’ha arribat al final dels primers vint minuts.

Espectacle de tota mena

En la represa, el Madrid ha estat hàbil i ha reduït la diferència i el desavantatge a dos punts: 49-47. Però de seguida el Barça ha reaccionat amb Nachbar i Tomic al capdavant i ha mantingut una renda de nou punts, 58-49, fins arribar a un dels moments més surrealistes de l’eliminatòria. Laso, lesionat i amb poca mobilitat, s’ha aixecat de la seva cadira de rodes i ha protestat molt als àrbitres, que l’han exclòs. Aquesta situació ha donat un altre impuls al Barça, que amb els tirs lliures de Navarro s’ha situat dotze punts per sobre, 61-49. Però encara quedava un món.
Sense entrenador, el Madrid s’ha crescut, s’ha volgut multiplicar i ha aconseguit tancar el quart vuit punts per sota amb el 65-57 del minut 30. El Barça estava a deu minuts de ser campió i els blancs tenien sis-cents segons per forçar el cinquè partit.

Moment de debilitat...

Amb tot de cara, el Barça ha començat el quart bé, però el joc es ressentia de les emocions dels jugadors, a flor de pell. La tensió era un fet i els de Pascual han pagat un moment de debilitat amb l’apropament dels blancs: 71-67. L’arbitratge, molt escrupolós amb el Barça, ha descentrat els blaugranes, que han vist com un 2+1 de Mirotic igualava el partit a tres minuts pel final: 73-72.

...però apareix Lampe

El Barça, desconegut, no trobava la fórmula d’anotar, de trobar cistelles fàcils i el Madrid ha estat a punt de posar-se per davant en el marcador en una safata de Llull que ha tret de dins Lampe que, posteriorment, ha anotat el triple de la Lliga: 79-76.
Restaven 21 segons i el Madrid tenia la pilota. Rodríguez errava de tres i Abrines anotava dos tirs lliures decisius, però encara un món i Darden, de tres, posava el 81-79 a falta de vuit segons. Però dos tirs lliures de l’home de gel, Oleson, ha donat el títol de Lliga a un Barça i a un Palau que han aconseguit el que molt pocs es pensaven (83-81).

Lampe, el triple que val una Lliga ACB

El tir del jugador polonès, quan faltaven 21 segons, ha estat clau per aconseguir el títol al Palau