dilluns, 9 de juny del 2014

Ester Capella: “PP i PSOE tendeixen a jubilar les velles glòries al Senat”

Dilluns, 9 de juny de 2014 05:00 h

"Sorprèn és que ses senyories es continuïn plantejant reformar una cambra territorial sense creure en els territoris"


Meritxell Doncel (@m_doncel) / Periodista i Advocada.- Quan va seure per primer cop a la seva cadira del Senat, farà prop de dos anys, va quedar sobtada pels modals dels senadors. I és que a Madrid, la política, com d’altres àmbits de la vida, es fa d’una altra manera. 


Ester Capella

Teòricament, el Senat és la cambra de representació territorial. A tu t’ho sembla?
Teòricament ho és però no pas en aquests moments, perquè els dos grans partits de l’Estat espanyol no defensen aquest model. La voluntat de l’Estat no ha estat mai que fos una cambra territorial perquè no s’ha cregut el dibuix que la Constitució fa del marc territorial.

Com es canvia això?


Caldria triar els senadors per designació autonòmica i hauria de ser una cambra on es debatessin les qüestions que afecten els territoris, com ara el sistema de finançament i l’harmonització de les normes per evitar desigualtats. Ara per ara, el Senat és on es remata el procés legislatiu que s’engega a Les Corts, però ho fem a una velocitat que fa que no sigui una cambra de doble lectura ni de repòs de les lleis per millorar-les, tot el contrari. Estem legislant la majoria de projectes legislatius pel tràmit d’urgència, per això tothom es qüestiona les seves funcions i la mateixa necessitat del Senat.

Per tant, el Senat és una duplicitat innecessària!
En aquests moments, sí! No compleix els objectius ni les finalitats de la cambra alta. L’únic que encara fa és el control del govern. Un cop al mes ve el president del Govern i se sotmet a les preguntes dels senadors, per torns, en funció del pes específic que tinguin, tot i que molts cops no acaba de contestar el que se li pregunta.

Només serveix per preguntar al govern?
I per legislar, però amb una nefasta tècnica legislativa. Les lleis pràcticament no es poden depurar perquè els tràmits són d’urgència. Portem més de 55 lleis en un any i mig. Em sembla increïble! En comissió pràcticament no es debat i gairebé no hi ha possibilitat d’acceptació d’esmenes. És molt decebedor perquè veus que el procés legislatiu és monocolor, el govern fa els projectes de llei i passen com una piconadora pel Congrés i pel Senat. Jo crec que no és una bona manera de legislar.

El reformaries o el faries desaparèixer? La resta de l'entrevista en aquest enllaç


http://www.directe.cat/noticia/353424/ester-capella-pp-i-psoe-tendeixen-a-jubilar-les-velles-glories-al-senat