dijous, 5 de juny del 2014

Espanya perd posicions en el Banc Central Europeu

05/06/2014

ECONOMIA

L'entrada de Lituània provoca que a partir de l'any 2015, Espanya perdi el dret de vot al Banc Central Europeu durant dos mesos de l'any


Xavier Lladó


El ministre d'Economia, Luis de Guindos


L'entrada de Liutània a la Unió Europea l'1 de gener de 2015 suposarà que l'Espanya perdi pes al Banc Central Europeu i tingui un menor poder de decisió en la presa de decisions de política monetària, amb qüestions tan transcendentals com la fixació dels tipus d'interès, segons informa el diari 'Cinco Días'. Suposarà exactament que Espanya no pugui votar en aquesta institució durant dos mesos de l'any.

Lituània és el dinovè país que ingressa a l'Euro i l'arribada a aquesta xifra de socis suposa l'aplicació
d'un canvi profund en el sistema de vot, que es basa en la introducció d'un sistema de rotació a l'hora de votar cada mes. L'objectiu és donar màxima representativitat a les decisions adoptades pel Banc Central Europeu.

Espanya formarà part, previsiblement, del grup dels cinc Estats amb major PIB (Alemanya, França, Itàlia, Espanya i Holanda) i aquest grup es repartirà quatre vots. És a dir, que cada mes un d'ells perdrà el seu dret de vot. Si el mecanisme s'activa al gener, Espanya no tindria vot en almenys dues reunions del Consell de Govern del BCE durant 2015 i els anys següents. La mateixa situació afrontaran els altres països d'aquest grup.

El segon grup, format pels altres 14 països, disposarà d'11 vots, de manera que tres d'ells perdran el dret de vot cada mes i podrien trigar dos mesos a recuperar-lo, o més temps, a mesura que ingressin nous socis a la zona euro.

La rotació es va aprovar el 2003 i havia d'haver entrat en vigor el 2009, quan la zona euro va sumar 15 socis amb l'ingrés d'Eslovàquia, però donat l'impacte polític que suposa la pèrdua del dret de vot al BCE, el sistema es va ajornar fins que la zona euro sumés 19 socis, xifra que s'assoleix amb Lituània.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/06/espanya_perd_posicions_al_banc_central_europeu_101108.php