diumenge, 8 de juny del 2014

Els castells s'enlairen amb el clam #CatalansWantToVote

Diumenge  08.06.2014  11:00

Carregats i descarregats a vuit ciutats europees els castells a favor de la consulta del 9-N

 






La gran jornada castellera per reivindicar el dret de decidir dels catalans ha culminat amb èxit. Les colles participants en l'acció 'Catalans want to vote', organitzada per Òmnium Cultural a vuit ciutats europees, han carregat i descarregat les seves construccions. Els Joves Xiquets de Valls, prop de l'emblemàtica Tower Bridge de Londres; la Vella dels Xiquets de Valls davant la Torre Eiffel de París; els castellers de Vilafranca, a Brussel·les; els Xiquets de Reus, a Ginebra; els Borinots de Sants, a Lisboa; els Xics de Granollers, a Berlín; els Bordegassos de Vilanova, a Roma, i els Castellers de la Sagrada Família, a Barcelona, han aixecat els seus castells a favor de la consulta del 9-N.

Us oferim una selecció de les millors imatges dels castells aixecats avui:
Una acció simbòlica i vistosa amb què es vol 'internacionalitzar l'anhel democràtic català', deia fa uns dies la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals. Per això animen tothom a anar a les places on hi ha prevista l'acció per afegir-se a la reivindicació. 

En total, hi participen setanta-una colles castelleres, que aixecaran castells alhora i desplegaran una pancarta amb el lema 'Catalans want to vote' en les llengües oficials de cadascuna de les ciutats. A més de les places anunciades, s'hi han afegit Pamplona, coincidint amb la Via Basca, Mont-real, Santiago de Xile, i també Algemesí, on les colles muixerangueres del País Valencià s'apleguen a la plaça Major 'com a representants de la cultura popular valenciana, a favor de la democràcia i del dret dels ciutadans a expressar la seua opinió'.

Els xics de Granollers actuen a Berlín, a l'emblemàtica Alexanderplatz; els Castellers de Vilafranca, a la Grand Place de Brussel·les; els Xiquets de Reus van a la Place des Nations de Ginebra; els Castellers de Sants, a la Torre de Bélem de Lisboa; la Colla Joves dels Xiquets de Valls, al Tower Bridge de Londres; la Colla Vella dels Xiquets de Valls, als Champs de Mars de París; i els Bordegassos de Vilanova, a Giancomo de Roma.


A Barcelona hi ha una doble actuació. Els Castellers de la Sagrada Família actuaran davant del monument de Gaudí, i els Castellers de Barcelona, els Minyons de Terrassa i els Castellers de Sabadell, a la plaça Sant Jaume. 

El projecte no hauria estat possible sense el suport de la Coordinadora de Colles Castelleres, que ha participat activament en l'organització de l'acte. A més, a cada ciutat europea hi ha 'un padrí de prestigi', encarregat de llegir un manifest donant suport a la iniciativa i a la seva intenció. Es tracta de l'entrenador del Bayern Pep Guardiola a Berlín, el músic Jordi Savall a París, l'historiador Paul Preston a Londres, el dramaturg Helder Costa a Lisboa, l'actor Sergi López a Brussel·les, l'actor Joan Mompart a Ginebra i Muriel Casals a Barcelona. 

A més, quaranta municipis catalans acolliran actuacions de més de cinquanta colles. Aquest és el mapa amb totes les convocatòries de diumenge: 




Videos :