dilluns, 12 de maig del 2014

L'Institut Geogràfic conclou que hi ha una relació directa entre els sismes a l'Ebre i l'activitat del Castor

La promotora de la plataforma va injectar gas al magatzem sense estudiar la falla que va acabar causant els terratrèmols


La planta marina del Castor / ACN


L'informe de l'Institut Geogràfic (IGN) sobre l'activitat sísmica a l'entorn del projecte Castor conclou que hi ha una "relació directa" entre els més de 400 sismes que es van produir al setembre de 2013 al litoral nord de Castelló i la injecció de gas.

L'estudi revela l'existència d'una falla a la zona fins ara no identificada i assegura que no es va tenir en compte l'informe d'"impacte de sismicitat induïda" per determinar la perillositat del projecte Castor. Tenint en compte la perillositat sísmica de la zona, tot indica, segons l'informe, que l'origen de
la sèrie sísmica registrada té "una relació directa amb la injecció de gas al projecte Castor".

Aquesta injecció de gas, afegeix, hauria "accelerat el procés sismotectònic amb acumulació d'esforços".

L'informe ha estat facilitat a l'agència Efe pel diputat d'IU al Congrés Ricardo Sixto, que ha tingut accés a aquest després d'una petició d'informació al Congrés en relació a l'informe de l'IGN sobre els sismes a l'entorn de la plataforma Castor, situada enfront de les costes de Vinaròs.

Amb data de 10 d'abril, el Congrés va remetre al diputat l'informe de l'IGN, datat al desembre de 2013, en què es posa de manifest que va existir una relació directa entre l'activitat de la planta Castor i els centenars de sismes que es van produir al setembre de 2013, quinze dels quals van ser percebuts per la població.

Després de conèixer les conclusions d'aquest informe, Sixto ha reiterat la petició de tancament definitiu de la planta, i que aquesta clausura "no acabi costant diners als ciutadans i als consumidors de gas".

Pel diputat d'IU, "no només es posa de manifest la relació directa entre els sismes i el Castor, sinó que van haver de fer més informes abans d'autoritzar el projecte".

L'informe de l'IGN explica que va començar a fer un "seguiment especial" a causa del increment diari de l'activitat sísmica al golf de València, a uns 20 quilòmetres de la costa, davant de Vinaròs, a partir del 5 setembre 2013.

El 26 de setembre, l'IGN va rebre l'encàrrec de realitzar un informe sobre aquesta activitat per part del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme.

Assegura que des de 1920 fins l'1 de juny de 2013, el nombre de sismes registrats en aquesta zona va ser de 203, amb una magnitud màxima de 3,3 graus en l'escala Richter.

Pel que fa a la perillositat de l'emplaçament de la plataforma, va obtenir un valor corresponent al "nivell més baix de perillositat sísmica a considerar en la Normativa Sismorresistent", però, afegeix, "no es va tenir en compte l'impacte de sismicitat induïda" que hauria d'estudiar per al cas d'emplaçaments que puguin generar-la.

Es recorda que del total de prop de 450 sismes registrats al setembre de 2013, tres dels quals van superar la magnitud 4 a l'escala Richter, una quinzena van ser sentits per la població de manera "lleu o molt lleu".

En les seves conclusions l'informe assenyala que l'activitat sísmica registrada no pertany a la de l'anomenada falla d'Amposta, de manera que "es tractaria d'una altra falla no cartografiada", i aconsella que siguin experts geòlegs que la identifiquin.