INDEPENDÈNCIA
El doctor en Economia vaticina que "un minut després que Espanya reconegués Catalunya com un Estat independent aquesta estaria fora de la Unió Europea"
Anna Mira (TOT Sant Cugat)
Miquel Puig |
Miquel Puig és Doctor en Economia per la UB i exprofessor titular de Teoria Econòmica de la UB. Puig serà el protagonista de l'última conferència del cicle "Vers un país normal" que organitza Òmnium, aquest dijous 10 d'abril sota el títol 'Fora de l'euro? Impossible'.
Si Espanya reconeix a Catalunya, aquesta podria quedar fora de la UE?
Amb tota certesa estaria fora de la UE perquè un minut després que Espanya reconegués Catalunya com un Estat independent aquesta estaria fora de la Unió Europea.
Què més podria passar?
En el moment que Catalunya sigués independent, Espanya seria un país molt endeutat i amb una situació econòmica i financera delicadíssima perquè passaria a ser un Estat que té el mateix deute que abans però que és un 20% més petit, fruit de la pèrdua de Catalunya. D'altra banda, la solvència d'Espanya passa perquè hi ha un Estat més petit (Catalunya) que acordaria deure-li una part de diners, de manera que la solvència d'Espanya dependria de la solvència de Catalunya.
Quin paper hi juga aquí la UE?
És molt improbable que aquesta situació no sigui intervinguda pels tercers interessats, és a dir, els creditors, les multinacionals al conjunt de l'Estat espanyol i el Banc Central Europeu, l'encarregat de salvaguardar l'estabilitat de l'euro. Aquests tres actors intervindran per salvaguardar els seus interessos tot i que no sabem si la intervenció es farà a ambdós països però segur que a Catalunya sí.
De quina mena d'intervenció estem parlant?
A Catalunya li imposaran l'euro i superàvits fiscals perquè es tindrà l'objectiu d'aconseguir que Catalunya pagui i pagui en euros. Perquè si Catalunya no paga, Espanya no paga; i si Espanya no paga, es desestabilitza tot. Els tres interessats faran que Catalunya segueixi a l'espai econòmic europeu. Això vol dir que tindria accés a la lliure circulació de mercaderies, persones i capitals.
Aleshores Catalunya no s'incorporaria immediatament a la UE?
Jo no ho veig probable. No és necessari per aconseguir els objectius d'aquests interessats. A més, la intervenció amb superàvits fiscals a Catalunya és més favorable als interessos dels tercers enlloc de que Catalunya sigui un membre de pertinença de ple dret a la UE.
Pots llegir l'entrevista sencera a TOT Sant Cugat.
http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/04/miquel_puig_si_catalunya_no_paga_espanya_no_paga_99963.php
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada