dimarts, 1 d’abril del 2014

Fins on ha arribat l'extrema dreta a Catalunya Nord?

Dimarts  01.04.2014  13:19

Autor/s: ACN

El FN no ha obtingut resultats significatius més enllà de Peprinyà · El catalanisme i l'esquerra perden força a municipis clau com Elna o Cotlliure







Les eleccions municipals a Catalunya Nord confirmen que, com a la resta de l'estat francès, l'onada blava' s'ha estès a molts municipis històricament d'esquerres. Un dels casos més significatius és el d'Elna, on els fins ara batlle comunista, Nicolas Garcia, catalanista compromès, ha estat vençut pel conservador Yves Barniol. A Cotlliure, el socialista Michel Moly, batlle des de 1989, cedirà el seu lloc al conservador Jacques Manya. El Front Nacional, tot i presentar-se a places importants com Sant Esteve o Canet, no ha obtingut resultats significatius.

Esteve Valls, periodista i expert en relacions transfrontereres, explica que aquestes eleccions han constatat que 'la dreta ha tornat' a Catalunya Nord i que 'l'onada blava', com a la resta de l'estat, també s'hi ha estès. En aquest sentit, tot i puntualitzar que el 'canvi de color no ha estat massiu', sí que ha destacat que el relleu a batllies històricament d'esquerres com les de Cotlliure i, especialment, la d'Elna, demostren que a Catalunya Nord hi ha 'un canvi sociològic'. Afegeix que, tant a Elna com a Cotlliure, més que no un desgast dels batlles sortints hi ha hagut una cerca dels ciutadans d'un canvi de rumb 'per provar coses noves'.

Pel que fa al Front Nacional, Valls destaca que no ha obtingut resultats significatius, més enllà de Perpinyà. Tot i recordar que per primera vegada s'ha presentat a municipis de més de 10.000 habitants, com Sant Esteve o Canet --fet que ja troba 'preocupant'-- a la resta de Catalunya Nord el partit ultradretà no ha estat protagonista. 

Sobre l'ascens del FN a Perpinyà, Valls argumenta que 'molta gent s'ha cansat de votar alternativament els socialistes i la UMP buscant un canvi' i que en aquestes eleccions han vist en el Front Nacional 'una tercera via' per mirar de millorar les coses. Amb tot, Valls recorda que els ultradretans han aconseguit poc més d'un 7% dels vots a tot l'estat francès, unes xifres importants però que són lluny d'allò que els seus dirigents 'han volgut vendre a la ciutadania' i a l'opinió internacional.

A Perpinyà, el fet que per primera vegada el Consell Municipal estigui format en exclusiva per la dreta pot comportar canvis importants a curt termini en algunes polítiques, com ara la seguretat. Valls apunta que caldrà veure si Jean-Marc Pujol opta per diferenciar-se del Front Nacional amb un perfil propi, o, per contra, s'acosta a les seves posicions per acontentar els votants que van fer costat a Louis Aliot.