dimarts, 22 d’abril del 2014

El govern espanyol vol diluir el sobiranisme amb la 'via basca'

22/04/2014

REFERENDUM

La proposta confederal presentada per Urkullu juga a favor dels interessos de l’Executiu de Rajoy, segons fonts de La Moncloa consultades per 'La Vanguardia'


Nerea Rodríguez




Rajoy
 El govern espanyol pretén diluir el sobiranisme català amb “l’alternativa basca”. Aquesta fa referència al pla confederal que va presentar diumenge el lehendakari Íñigo Urkullu. Segons publica avui el diari ‘La Vanguardia’, “el plantejament d'Urkullu d'un model confederal com alternativa a la via catalana i la proposta federalista del PSOE juga a favor dels interessos del Govern, asseguren des de la Moncloa, i fins i tot consideren que permetria reconduir la situació”.

Alhora, la periodista Carmen del Riego explica que aquestes
mateixes fonts destaquen que el “lehendakari marcarà la seva pròpia via, aliena a l'estratègia liderada per Artur Mas a Catalunya, amb ‘el diàleg, la negociació, l'acord i la ratificació’ per avançar cap a un model confederal de sobirania compartida i bilateralitat, basada en el respecte als drets històrics. Segons el Govern, una proposta aliena a la ‘imposició’ que Rajoy atribueix a les demandes catalanes”.

A més, l’executiu de Mariano Rajoy descarta que es produeixi cap tipus d’aliança entre Mas i Urkullu, perquè asseguren que al lehendakari “no l’interessa sotmetre les aspiracions basques al xoc de la Generalitat amb l'executiu central, que recorrerà la llei de consultes que aprovi el Parlament i la convocatòria mateixa que pugui fer el president Mas”.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/04/el_govern_espanyol_vol_diluir_el_sobiranisme_amb_la_via_basca_100144.php