divendres, 28 de març del 2014

Una Catalunya independent seria viable i tindria superàvit, segons la Cambra de Comerç

28/03/2014

INDEPENDÈNCIA

Un estudi demostra que un Estat català naixeria amb un dèficit públic del 2,4% del PIB, però a llarg termini aconseguiria un superàvit estructural d'un 7%


Nerea Rodríguez



Miquel Valls, president de la Cambra de Barcelona. Foto: EuropaPress


Una Catalunya independent seria financerament viable i tindria un major marge d'actuació, ja que a llarg termini tindria superàvit fiscal, segons un estudi de la Cambra de comerç de Barcelona fet públic avui. En roda de premsa, el director d'Estudis Econòmics de la Cambra, Joan Ramon Rovira, ha explicat que, segons els càlculs de la institució amb base als pressupostos consolidats de 2010 -els últims disponibles-, una Catalunya independent naixeria amb un dèficit públic del 2,4% del PIB, però a llarg termini aconseguiria un superàvit estructural del voltant del 7%.

Rovira ha remarcat que tots els càlculs en referència a un hipotètic Estat català s'han fet tenint en
compte que seguiria formant part de la Unió Europea (UE) i que el canvi d’statu quo es faria de forma negociada i pactada amb Espanya. L'estudi constata que el dèficit de tot el sector públic de Catalunya el 2010 va ser de l'1,1% del PIB -9,6% del conjunt d'Espanya- i per estimar el dèficit del que partiria sent independent s'han sumat les despeses d'estructures d'Estat que hauria d'assumir, com a defensa i serveis centrals, que se situarien entorn de l'1,3% del PIB, la qual cosa deriva en el 2,4% de dèficit inicial benvolgut.

D'aquesta forma, un Estat espanyol sense Catalunya hauria d'assumir un dèficit públic a curt termini de gairebé dos punts percentuals més -el 2010 hauria estat de l'11,5%-, la qual cosa li exigiria un esforç addicional de consolidació fiscal que, segons Rovira, seria "assumible" suposant un repartiment proporcional del deute estatal.

A llarg termini, segons la Cambra, el nou Estat català tindria un superàvit fiscal estructural del 8,5%, al que s'hauria de restar l'1,3% del PIB de despesa d'estructures d'Estat, la qual cosa deixaria un 7,2% de superàvit, que li donaria a Catalunya marge de maniobra per reduir impostos i augmentar les despeses, amb el mateix esforç d'endeutament que té actualment.

Deute públic

L'informe assenyala que amb un Estat propi hi ha dos escenaris possibles, depenent si Catalunya assumeix o no una part proporcional del deute públic estatal. Suposant que assumís la part que li correspon per població, la nova Catalunya independent naixeria amb un deute públic total del 83,7% del PIB, i si assumís la part que li correspon per PIB seria del 93,7%.

Quant a una Espanya sense Catalunya, en el primer cas el pes del deute total augmentaria lleugerament, fins al 86,5% del PIB espanyol sense Catalunya -enfront del 86% actual, amb dades de 2012-, mentre que en segon cas disminuiria fins al 84,2%.

En el cas que Catalunya no assumís una part proporcional del deute estatal, Espanya veuria augmentar el pes del deute total fins al 98,9% del PIB, la qual cosa suposa un increment equivalent a 13 punts percentuals respecte al deute de 2012.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/03/una_catalunya_independent_seria_viable_i_tindria_superavit_segons_la_cambra_de_comerc_99679.php