dissabte, 29 de març del 2014

Ser espanyol ha deixat de ser atractiu, assegura Zarzalejos

 Dissabte, 29 de març de 2014 11:20 h

 

Segons Zarzalejos aquesta és una de les claus del creixement de d’independentisme, juntament amb la incapacitat de l’unionisme de formular un discurs convincent


José António Zarzalejos en un article a El Confidencial assegura que a Espanya li manca un projecte històric i presenta una fallida multiorgànica en un escenari de baixa qualitat democràtica que avança cap al desastre. Això, unit a la renúncia del discurs polític que el govern de Rajoy substitueix per un d’economicista  i tecnocràtic, està creant les condicions idònies per que a Catalunya l’ANC avanci sense remei. En aquest escenari, l’independentisme aprofita la debilitat espanyola i de les seves classes dominants, incapaces de construir un discurs unionista convincent i sòlid que contraresti el de la il·lusió, per captar independentistes sobrevinguts perquè “ser espanyol i participar d’aquesta identitat ha deixat de ser atractiu”. Amb tot, Zarzalejos no desaprofita l’ocasió per carregar en contra l’ANC i Carme Forcadell acusant el moviment de populista. 



 L’ANC imparable

Segons el periodista a Catalunya es passarà d’un període d’impuls institucional de l’independentisme a un de clarament populista – a l’estil d’altres moviments antipolítics a Europa-, comandat per la “poderosa” ANC, que ja disposa de 50.000 militants molt actius, té presència a 500 municipis i una capacitat de mobilització important. A més, assegura que l’escenari que es planteja a Catalunya és “insurreccional” i cita “observadors tant solvents” com Joaquim Coll que apunta que "Si es creés un escenari insurreccional, l'entitat (ANC) passaria a encarnar la voluntat del poble".

La incapacitat del govern Rajoy fa créixer l’ANC

Zarzalejos conclou que la renúncia al discurs polític del govern espanyol està creant les condicions idònies perquè a Catalunya l'Assemblea Nacional Catalana esdevingui “el mascaró de proa d'un populisme segregacionista, mentre Espanya es debilita en la postdemocràcia”




1 comentari :

Anònim ha dit...

Qui vol pertanyer a un estat neofeixista-colonialista disfresat de democràcia? la "tansició va ser una farsa absoluta i els franquistes i els seus descendents i hereus s´han perpetuat al poder por los siglos de los siglos i fan impossible la regeneració democràtica i els corruptes fan el que volen amb la més absoluta impunitat. La independència de Catalunya ha passat a ser una necessitat primordial per la pervivència de la identitat catalana i el benestar social de tots els habitants de Catalunya sigui quin sigui el seu lloc d´origen. Ningú pot sobreviure a un estat que et va sistemàticament a la contra en tot!