dilluns, 17 de març del 2014

ERC no veu legítim el referèndum de Crimea .

Dilluns  17.03.2014  14:56

Autor/s: ACN

'Nosaltres sempre donarem suport als referèndums fets amb llibertat, controlats i democràtics', diu Terricabras




J.Mª Terricabras
'Nosaltres sempre donarem suport als referèndums fets amb llibertat, controlats i democràtics'. Aquesta afirmació ha servit d'argument previ al candidat d'ERC a les eleccions europees, Josep Maria Terricabras, per allunyar-se del referèndum de Crimea que es va celebrar aquest passat diumenge. Les 'sospites', la presència de l'exèrcit al carrer i la manca de verificació internacional del referèndum fan que els republicans no li donin validesa i rebutgin qualsevol de les comparacions amb el procés català que ha fet el govern espanyol. Terricabras ha destacat el procés català pacífic i democràtic i, tot i que no ha rebutjat una DUI, ha insistit en què ERC està totalment centrada en la consulta.

"Pel que sembla no té cap contrast extern als mateixos que l'han organitzat amb una finalitat molt
específica: donar cobertura a una decisió política ja presa i no per conèixer l'opinió dels ciutadans", ha opinat Terricabras, que creu que el resultat del referèndum "ja se sabia" amb anterioritat a la seva celebració. La utilització per una finalitat política concreta d'aquest instruments, l'amenaça militar i la manca de verificació internacional fan que el candidat d'ERC al Parlament Europeu es desmarqui del referèndum de Crimea.

Durant la roda de premsa posterior a la reunió de la permanent nacional d'ERC, Terricabras ha lamentat a més les declaracions de diversos responsables del govern espanyol, que han posat al mateix sac Crimea i Catalunya. "O bé hi ha una certa mala fe o incapacitat per fer diferències", ha indicat. "Quan es discutia la independència d'Estònia, Letònia i Lituània, que realment se separaven per voluntat pròpia de la URSS, des d'Espanya es deia que allò no era el cas de Catalunya. Ara, que hi ha una agressió armada i que es volen unir a Rússia diuen que això és el cas català", ha contrastat. "No hi tenim res a veure", ha afegit.

El procés català se sustenta en el pacifisme i la democràcia, dues qüestions que no s'han respectat a Crimea i que Terricabras considera bàsiques perquè un procés d'aquestes característiques tingui l'acceptació internacional. En aquest sentit, el cap de llista d'ERC al Parlament Europeu ha insistit en què la primera prioritat dels republicans continua sent la consulta del proper 9 de novembre.

Terricabras no ha descartat, però, que el procés català cap al dret a decidir es pugui acabar resolent d'una altra manera, fins i tot amb una Declaració Unilateral d'Independència (DUI). "En principi un no rebutja res que el pugui ajudar en el seu objectiu, però ho aparca perquè no és procedent. Però, com ho hem de rebutjar?", ha opinat. Ara bé, no és la possibilitat que agrada a Esquerra ni tampoc és la "més probable" segons els republicans.

De fet, el pla B (DUI) que pugui tenir ERC o altres forces sobiranistes no és pertinent segons Terricabras fins que el govern espanyol posi sobre la taula el seu pla B. "Ja tothom en parla del nostre pla B i, en canvi del pla B de l'estat espanyol ningú en parla. Perquè només té un pla A? Doncs la felicito. Com que nosaltres també tenim bàsicament un pla A, felicitem-nos", ha reblat.


http://www.vilaweb.cat/noticia/4179597/20140317/erc-veu-legitim-referendum-crimea.html