dilluns, 3 de març del 2014

Els EUA amenacen Rússia d'expulsar-la del G-8

Dilluns  03.03.2014  06:00

Desercions a l'exèrcit ucraïnès mentre els EUA amenacen Rússia d'expulsar-la del G-8

L'OTAN diu que els moviments russos amenacen la pau a Europa · Putin accepta un grup de negociació després de parlar amb Merkel per telèfon






Anders Fogh Rasmussen.
El conflicte a Crimea creix d'hora en hora. Segons fonts russes, el nou comandant en cap de la marina de guerra d'Ucraïna, Denis Berezovski, nomenat dissabte pel nou govern d'Ucraïna, ha desertat i ha jurat fidelitat al poble de Crimea i a les forces russes. El govern ucraïnès ho ha negat, però la gran majoria d'agències internacionals ho donen per bo i parlen d'un seguit de desercions dins l'exèrcit ucraïnès a Crimea. El govern ucraïnès, mentrestant, ha mobilitzat els reservistes i ha ordenat als comandants que posin en estat d'alerta de combat les seves unitats. A més, ha fet una crida a la comunitat internacional perquè ajudi el país en aquest conflicte i ha assegurat que els moviments de tropes russes a Crimea són una declaració de guerra.

L'OTAN diu que els moviments russos amenacen la pau a Europa i els EUA amenacen d'expulsar Rússia del G-8


El secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen, va emetre un comunicat ahir, abans de la reunió urgent del consell de l'Aliança Atlàntica per parlar de la situació a Ucraïna. Rasmussen diu que les accions russes a Ucraïna amenacen la pau i la seguretat d'Europa i insta Rússia a aturar les activitats militars i les amenaces. En cas contrari, diu, les relacions entre l'OTAN i Rússia en sortiran perjudicades.


El president dels Estats Units, Barack Obama, i el de Rússia, Vladímir Putin, van parlar dissabte durant una hora i mitja per telèfon, una durada que demostra la gravetat de la situació. I si Obama va amenaçar Putin d'aïllament polític i econòmic, ahir el secretari d'estat, John Kerry, va dir que Rússia podria ser expulsada del G-8 si no es feia enrere.

Putin accepta un grup de contacte per a resoldre el conflicte d'Ucraïna
Putin va dir a Obama que l'autorització del parlament rus per a activar les tropes a Crimea solament pretenia garantir 'el dret de Rússia de protegir els seus interessos i els de la població russòfona'. I ahir, en una nova trucada diplomàtica d'Angela Merkel, el president rus va acceptar que es creés un grup de negociació per a mirar de resoldre el conflicte. Merkel va retreure a Putin la 'inacceptable intervenció russa a Crimea' i el va instar a negociar. Putin, segons fonts alemanyes, ho va acceptar.

 L'objectiu del grup de contacte és començar un diàleg polític per resoldre la crisi. Aquest grup fóra supervisat per l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa, que precisament avui es reuneix a Viena per sospesar la possibilitat d'enviar observadors a Ucraïna.

Ucraïna, un conflicte antic que traspassa fronteres

Escarn a un polític ucraïnès amic de Ianukòvitx resident a Empuriabrava

Informe sobre Crimea i el conflicte que s'hi viu, amb deu preguntes i respostes: La crisi de Crimea és el retorn de la guerra freda?
 
Vegeu tambéaquest altre informe sobre la situació a Ucraïna, amb deu preguntes i respostes, a més d'aquesta anàlisi en vídeo de Vicent Partal:

La protesta a Ucraïna s'estén i el govern amenaça amb l'estat d'emergència from VilaWeb on Vimeo.






http://www.vilaweb.cat/noticia/4176603/20140303/desercions-lexercit-ucraines-mentre-eua-amenacen-russia-dexpulsar-g-8.html