divendres, 21 de març del 2014

El Vènet sabrà avui el resultat de la consulta popular sobre la independència

Divendres  21.03.2014  06:00

 REFERENDUM - VÈNET

L'escrutini començarà a les 18.00 · És una consulta impulsada per grups extraparlamentaris








El plebiscit digital que alguns grups independentistes venecians ha organitzat aquesta setmana s'acaba avui i s'espera que aquest vespre se'n sàpiguen els resultats, tenint en compte que l'escrutini començarà a les 18.00. De moment, se sap que dimecres (les votacions havien començat diumenge, per internet i per telèfon) ja hi havia més d'un milió de vots, cosa que representa pràcticament un 30% de la població.

I encara un fet més significatiu: tot fa pensar que el suport a la independència
superarà força el nombre de vots que sol rebre la xenòfoba Lega Nord, que governa el territori i que s'ha intentat apropiar la consulta i el vot en favor de la independència. Però, de fet, ha estat impulsada per grups extraparlamentaris.

La idea sorgí arran de l'últim ajornament al Consell Regional del Vènet per a votar sobre una convocatòria de referèndum d'independència, el setembre passat. Abans, el moviment extraparlamentari Independència Vèneta, que és al darrere de la consulta d'ara, havia aplegat vint mil signatures per demanar que es convoqués.

Aquesta consulta popular proposa als ciutadans que s'hi hagin enregistrat prèviament de recuperar la sobirania de l'antiga República de Venècia, desmantellada per Napoleó el 1797. I amb una pregunta tan clara com la resposta: 'Vols que el Vènet esdevingui una república federal independent i sobirana? Sí o no.'

Vegeu aquest reportatge de la televisió vèneta sobre la consulta:





http://www.vilaweb.cat/noticia/4180447/20140321/venet-sabra-resultat-consulta-popular-independencia.html