dilluns, 17 de març del 2014

El País, El Mundo, ABC i La Razon, “armes” contra el sobiranisme català

Dilluns, 17 de març de 2014 19:00 h

Un informe elaborat per Mèdia.cat analitza la cobertura de l’actualitat catalana a les portades de la premsa espanyola, el 69% de les notícies en clau catalana són negatives


En un 60% de les 2.912 primeres planes hi han aparegut informacions relacionades amb els Països Catalans i El Mundo és el mitjà que hi ha prestat més atenció. La corrupció (22%) i el procés sobiranista en clau negativa (21%) han estat els temes més tractats a portada a l’hora d’abordar l’actualitat dels Països Catalans. Un 30% dels titulars de portada d’El País, El Mundo, ABC i La Razón sobre el procés n’han donat una visió neutra, i tan sols un 1% l’han presentat en clau positiva. El Mundo, ABC i La Razón han dedicat més espai a parlar de corrupció a Catalunya que no pas al País Valencià. Aquestes són algunes de les dades d'aquest informe elaborat per Mediacat.


Ara cal l’estudi sobre els principals diaris editats a Catalunya, seria molt diferent de l’estudi de les capçaleres espanyoles? En alguns casos fins i tot tindríem sorpresa.

Premsa pamfletària espanyola contra el procés sobiranista català


El 21% de les notícies de portada sobre Catalunya publicades des de novembre de 2011 per la premsa de Madrid han posat el focus sobre el procés sobiranista, i en un 69% dels casos n’han donat una visió negativa. L’informe de l’Observatori crític dels mitjans Mèdia.cat que avui han presentat el Grup de Periodistes Ramon Barnils i la Fundació Catalunya al Col·legi de Periodistes ho confirma. L’estudi,de les periodistes Maria Manyosa i Vera Giró, ha analitza les portades de l’ABC, ElMundo, El País i La Razón per conèixer quin ha estat el tractament del procéssobiranista català, la gestió econòmica i la corrupció als Països Catalans des de la victòria del Partit Popular a les eleccions estatals, el 20 de novembre de 2011 fins a la mateixa data del 2013.

La corrupció a Catalunya és destaca molt més, alguns mitjans dediquen més pagines a la corrupció a Catalunya que a el País Valencià o Andalusia


Del total de 2.912 portades analitzades, en un 60% hi han aparegut una o més informacions relacionades amb qualsevol temàtica d’actualitat dels Països Catalans, el que suposa un total de 2.484 articles. El Mundo ha estat, amb 955 peces, el mitjà que ha dedicat més número de notícies a portada a aquests territoris, el doble que La Razón. Del total de notícies publicades pels quatre mitjans analitzats, el 22% posaven el seu focus sobre la corrupció i el 21% s’ha centrat en el procés sobiranista. De totes elles, en un 30% d'ocasions, les notícies sobre el procés sobiranista han estat tema de portada, en un 23% s’ha publicat com a segona noticia, i en un 14% se n'ha parlat en format breu. Un 69% d’aquests articles de portada donen una visió negativa del procés, aïllant les versions positives en un ínfim1%. El 30% restant de les notícies s’han categoritzat com a neutres. La Razón és el diari que més cobreix el procés (el 32% de les notícies que publica en portada sobre Catalunya en parlen) i també és el que ho fa des d’una òptica més negativa. Un 83% de les notícies d’aquest rotatiu destaquen punts negatius, seguit a poca distància per ABC (81%), El Mundo (60%) i El País (48%). El rotatiu del Grup PRISA és l’única capçalera editada a Madrid en què les informacions sobre el procés categoritzades com a neutres (49%) superen les negatives.

La Razon el diari d’una empresa catalana, Grup Planeta,  el que més falsedats dedica contra Catalunya

L’informe també analitza el tracatment sobre corrupció que han donat els diferents mitjans analitzats. El Mundo és el diari que més ha tractat aquest aspecte, amb un total de 277 notícies a portada, tres cops més que l'ABC i La Razón. Això és conseqüència de la intensa cobertura realitzada pel rotatiu d’Unidad Editorial sobre el cas Nóos, investigat pel jutjat de Palma. El País ho ha parlat a portada de corrupció en 106 ocasions. Tot i que les Illes Balears lideren el rànquing a l’hora de parlar de corrupció, El Mundo, ABC i La Razón han donat més rellevància a les informacions sobre corrupció a Catalunya que a les del País Valencià. En total hi ha hagut 186 notícies en portada sobre corrupció al Principat, i tan sols 82 del País Valencià. En el cas de l’ABC, les notíces sobre corrupció al Principat (56) superen les del País Valencià (5) i les Illes Balears (36). El cas Noos, a les Illes Balears, ha estat notícia en més de 200 ocasions per El Mundo, mentre que la resta de diaris n’han parlat molt menys de la meitat.

El País carrega contra la gestió econòmica del Govern Mas per carregar contra el procés sobiranista

A més del procés sobiranista i la corrupció, l’informe també analitza el tractament que han fet els diaris de la gestió econòmica dels governs català, valencià i balear, que ha estat el focus del 13% de les notícies en portada dels diaris analitzats. El diari que ha parat més esment en aquest tipus de notícies ha estat El País (16% de les notícies), seguit d'ABC i La Razón a molt poca distància (15%). Els quatre diaris han centrat les noticies sobre gestió econòmica a les accions del govern de Catalunya que, en un 58% dels casos les presentaven de forma molt crítica (xifra que baixa fins al 43% en el cas del País Valencià). Del total de notícies a portada sobre aquesta matèria, un 82% fan referència a Catalunya i d’aquestes, un 15% relaciona gestió econòmica i procés sobiranista. La Razón, ha estat el mitjà que més ha relacionat els dos aspectes. De les 83 notícies sobre gestió econòmica que ha publicat, una tercera part (30 notícies) parlen alhora de gestió econòmica i procés sobiranista. Pel que fa al País Valencià, només El País dedica una important cobertura al rescat de la Generalitat. La gestió econòmica del govern balear passa gairebé desapercebuda i torna a ser El País qui més la tracta amb, però, només cinc articles.


http://directe.cat/339779