dimarts, 4 de març del 2014

El Nobel d'Economia James Mirrlees veu possible una Catalunya independent fora de l'euro

04/03/2014

INDEPENDÈNCIA

L’assessor del Govern escocès reconeix que Catalunya té potencial econòmic i és més rica que altres regions espanyoles


Nerea Rodríguez



El premi Nobel d'Economia James Mirrlees
El premi Nobel d'Economia James Mirrlees ha afirmat avui que seria possible una Catalunya independent sense l'euro com a moneda, tot i que això generaria problemes "durant alguns mesos". El teòric i assessor del Govern escocès, de visita a Barcelona per ingressar a la Real Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres (Racef), ha reconegut inconvenients d'encunyar una nova moneda, com definir el seu valor i els costos canviaris, però ha assenyalat que en el passat molts països van crear nova moneda a l'independitzar-se, com Noruega a principis del segle XX.

A més, ha constatat que Catalunya té potencial econòmic i és més rica que altres regions espanyoles, tot i que s'ha mostrat partidari de la redistribució de la riquesa per evitar les grans desigualtats. Respecte a la reforma fiscal que prepara el Govern espanyol, Mirrlees, que va ser reconegut el 1996 per l'Acadèmia Sueca per les seves contribucions a la teoria econòmica dels incentius en condicions d'informació asimètrica, ha vist adequat abaixar impostos per incentivar el consum i la feina.

Ha afegit també que amb una taxa d'atur tan elevada com l'actual, "és el moment" d'abaixar impostos, tot i que ha de compensar-se amb un augment d'ingressos perquè sigui compatible amb la reducció del dèficit. Mirrlees ha situat l'accés a la feina com a clau per evitar les desigualtats, i ha alertat de l'elevada taxa d'atur que pateixen els joves a Espanya, així com que el país ja tenia un nivell alt de desocupació estructural abans de la crisi.

 " Millor formar part de L'EFTA que de la UE "






http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/03/el_nobel_d_economia_james_mirrlees_veu_possible_una_catalunya_independent_fora_de_l_euro_99141.php