dissabte, 8 de març del 2014

El Govern espanyol envia al Congrés el seu rebuig a la "consulta especulativa" catalana

08/03/2014

REFERENDUM

El text presentat per l’Executiu de Rajoy assenyala que "si Catalunya sola, de manera unilateral, no pot decidir jurídicament la seva separació d'Espanya, tampoc ho pot tècnicament consultar"


Nerea Rodríguez


El president espanyol, Mariano Rajoy
El Govern espanyol ha fet ús de la seva potestat de fixar criteri al Congrés dels Diptuats davant la proposició del Parlament que reclama per la Generalitat la competència de convocar un referèndum sobre el futur de Catalunya i ha registrat un escrit en el qual subratlla que la consulta no té lloc a la Constitució i és "merament especulativa". L'Executiu de Rajoy ha apurat el termini que tenia per expressar el seu criteri davant aquesta iniciativa (que va ser admesa a tràmit al Congrés el passat 21 de gener) i ahir, últim dia en el qual ho podia fer, va presentar aquest escrit en el Registre en una pràctica a la qual gairebé no han recorregut els diferents governs de l'etapa democràtica.


En el text enviat al Parlament, el Govern espanyol no s'oposa a la tramitació al Congrés de la proposició del Parlament (només podria fer-ho si impliqués augment dels crèdits o disminució dels ingressos pressupostaris), però sí deixa clar el seu criteri davant la consulta. "Els referends consultius estan prevists a la Constitució només i únicament per sotmetre a consulta dels ciutadans decisions polítiques d'especial transcendència. És a dir, només pot consultar-se el que es decidirà: no caben consultes merament especulatives", explica el Govern en aquest document, signat, com és habitual, pel secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón.

En aquesta línia, afegeix: "I si Catalunya sola, de manera unilateral, no pot decidir jurídicament la seva separació d'Espanya, tampoc ho pot tècnicament consultar. I si no pot consultar-ho, no pot delegar-se-li la facultat corresponent, doncs estaríem davant d’una de les facultats que, conforme al mateix article 150.2 de la Constitució, per la seva pròpia naturalesa no seria susceptible de transferència o delegació".

El Govern explica que l'objecte de la proposició de llei orgànica presentada pel Parlament de Catalunya es concreta fonamentalment en la "delegació en la Generalitat de Catalunya de la competència per autoritzar, convocar i celebrar un referèndum consultiu perquè els catalans es pronunciïn sobre el futur polític col·lectiu de Catalunya". Per a l'Executiu, ni l'aspecte formal -la delegació de la competència-, ni el fons de l'assumpte -l'objecte del referèndum que es pretén convocar-, tenen cabuda en la Constitució.

"L'eventual aprovació de la iniciativa en els termes proposats podria suposar una vulneració de la Constitució en la mesura en què amb ella es pretén la delegació d'una facultat o competència que per la seva pròpia naturalesa no és susceptible de transferència o delegació", assenyala el document. A més, adverteix que admetre la delegació de la facultat d'autorització d'un referèndum que té per objecte que els ciutadans de Catalunya es pronunciïn sobre el seu "futur polític", equivaldria a proclamar que, per la seva sola decisió unilateral, pot dissoldre's el que la Constitució proclama indissoluble i dividir-se el que declara indivisible.

Per al Govern espanyol, el que es reclama és transferir a una part dels espanyols una decisió que afecta a tots. "Ni aquest Govern, ni les Corts Generals, ni el Parlament de Catalunya poden legítimament privar de manera unilateral al conjunt del poble espanyol, únic titular de la sobirania, del seu dret a decidir sobre el seu futur col·lectiu", recalca.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/03/el_govern_espanyol_envia_al_congres_el_seu_rebuig_a_la_consulta_especulativa_catalana_99231.php