diumenge, 23 de febrer del 2014

Verificadors Internacionals : 'Hi ha una oportunitat autència per a la pau' al País Basc

Diumenge  23.02.2014  13:57

Els verificadors internacionals han declarat a l'Audiència Nacional després de l'anunci del primer pas cap al desarmament · Bill Clinton envia un missatge de suport al procés






'Creiem que hi ha una oportunitat autèntica per a la pau', ha afirmat el portaveu de la Comissió Internacional de Verificació, Ram Manikkalingam, a la sortida de l'Audiència Nacional espanyola, on el jutge Ismael Moreno els ha interrogat sobre els seus contactes amb ETA. Han comparegut per a declarar tres dels sis membres de la comissió: Manikkalingam, Ronnie Kasrils i Chris Maccabe, que van arribar a Madrid ahir al vespre procedents de Bilbao. Al matí, abans d'anar a l'audiència, s'han reunit amb el president basc, Iñigo Urkullu, que ha anat a Madrid per donar-los suport.

'Treballem per a consolidar la pau i per la coexistència al País Bassc. Des que es va declarar l'alto-el-foc permanent i verificable de manera unilateral, ETA ha mantingut el cessament de l'activitat armada i ha complert els seus compromisos. Ara és temps de segellar les armes i posar-les fora d'ús', ha Manikkalingam als mitjans. 


El jutge volia que identifiquessin els membres d'ETA amb qui han mantingut contactes en el procés de desarmament que van anunciar divendres, quan van explicar que havien verificat que ETA havia 'segellat i posat fora d'ús una quantitat determinada d'armes, munició i explosius'. També volia que informessin sobre la ubicació de l'armament.  

Missatge de suport de Bill Clinton
Paral·lelament, l'ex-president dels Estats Units Bill Clinton va publicar ahir un missatge al seu compte de Twitter on donava suport al procés de pau basc i felicitava les 'bones notícies' per l'anunci del segellat i inventari d'armes.




La Comissió Internacional de Verificació és formada per sis personalitats amb una llarga experiència internacional en processos de pau, com els d'Irlanda del Nord, Sudàfrica, Sri Lanka, Kosovo, Tanzània o l'Irac: Ram Manikkalingam (Sri Lanka), Ronnie Kasrils (Sudàfrica), Aracelly Santana (Equador), Chris Maccabe (Regne Unit), Satish Nambiar (Índia) i Fleur Ravensbergen (Holanda). Aquesta comissió es va constituir el setembre del 2011, un mes abans que ETA anunciés el cessament definitiu de l'activitat armada.

Els verificadors van explicar que l'abril de l'any passat ETA havia demanat a la comissió que verifiqués un procés de segellat de les armes, els explosius i la munició; que havien acceptar la sol·licitud i que el setembre del 2013 ETA els havia anunciat que faria el primer pas, que finalment va tenir lloc el mes passat, el gener, amb un segellat i inutilització d'armes i explosius. I això fou enregistrat en vídeo, que va ser enviat a la BBC:






Informació relacionada: 
Fernández Díaz menysprea la comissió internacional de verificació
Qui són els observadors internacionals que verifiquen el desarmament d'ETA?


 http://www.vilaweb.cat/noticia/4175105/20140223/oportunitat-autencia-pau-pais-basc.html