divendres, 14 de febrer del 2014

Sarri: "Europa hi té molt a guanyar amb l’acceptació d’una Catalunya independent"

14/02/2014

INDEPENDÈNCIA

L’expert comunitari exposa cinc motius pels quals a la UE l'interessaria que una Catalunya independent continués formant-hi part


Nerea Rodríguez


L'expert comunitari Aleix Sarri
L’expert comunitari i assessor de l'eurodiputat Ramon Tremosa al Parlament Europeu, Aleix Sarri, exposa, en un article publicat al Cercle Gerrymandering, cinc motius pels quals interessaria a la Unió Europea que una Catalunya independent hi formés part, i sentencia que “Europa hi té molt a guanyar amb l’acceptació d’una Catalunya independent”. A més, vaticina que “més enllà del previsible histerisme del Govern espanyol, les institucions comunitàries i els 28 Estats que les conformen faran un anàlisi molt fred i racional abans de decidir quina relació ha de tenir una Catalunya independent amb la UE”.

El primer d’aquests cinc motius exposats per Sarri és que


l’Europa central guanyaria un potent aliat al mediterrani, i explica que “una nació com la Catalunya independent no és petita pels estàndards europeus. Ocuparia el lloc número 18 pel que fa a població, el número 13 en referència al PIB (empatat amb Finlàndia i Portugal) i exporta tant com Dinamarca (uns 58.000 milions a l’exterior i uns 55.000 milions a Espanya)”. Alhora, afirma que “Catalunya pot ser, sens dubte, un aliat natural de l’eix protestant d’Holanda, Finlàndia i Alemanya per avançar en una integració europea responsable i a la vegada de la Suècia i la Dinamarca lliurecanvistes que voldran preservar el mercat únic a qualsevol preu. Serà també un aliat de França, tenint en compte que aquest ja és avui el primer soci comercial de Catalunya”.

En aquest sentit, opina que “el petit tamany de la Catalunya-Estat també li permetrà ser vista no com un competidor potencial dels Estats més poblats, sinó com un aliat dinamitzador a la zona del mediterrani”. “Degut al seu potencial comercial, deixar Catalunya fora de la UE seria un risc massa gran per a la mateixa Unió. Una Catalunya pròspera i exclosa de la UE enviaria una senyal perillosament positiva per als euroescèptics d’arreu”, assegura.

"La independència pot forçar Espanya a fer reformes"

En segon lloc, Sarri fa referència al fet que “la independència pot forçar Espanya a fer reformes” i afirma que “la independència de Catalunya pot ser el primer moviment d’una corrent de fons per acabar amb aquest subdesenvolupament racional que pateixen moltes regions dels Estats de l’arc mediterrani i, particularment, d’Espanya. Una Catalunya-Estat doncs, significaria la pèrdua de transferències cap a algunes regions espanyoles i podria generar una reacció que incentivi polítiques que apostin per l’economia productiva”.

I adverteix que “no poder disposar dels 16.000 milions del dèficit fiscal català pot ser per a l’estat espanyol l’oportunitat per a què moltes regions espanyoles es facin responsables de la seva pròpia despesa i reformin les seves finances fent-les més sostenibles”. En quart tercer lloc, l’expert comunitari creu que “dóna incentius a la UE per acabar amb el dèficit democràtic”, ja que “a la vegada que un nou Estat i nous interessos s’afegirien al taulell de joc europeu, es remarcarà la necessitat de reformar-lo i serà més imperatiu que mai que les institucions europees es democratitzin. L’entrada d’un 29è membre farà més clar que les decisions no es poden seguir prenent ni per unanimitat entre 29 governs ni en cimeres nocturnes”.

En quart lloc, Sarri constata que “reforça el soft power d’Europa”, perquè “és molt possible que l’existència exitosa d’una Catalunya-Estat dins de la UE serveixi com a exemple pacífic i democràtic per a aquelles comunitats nacionals d’arreu del món que aspiren a la independència” i “aquest fet revertiria positivament en el prestigi de la UE com a font de pau, així com la seva capacitat de mediar en tota mena de conflictes internacionals”.

Finalment, l’expert comunitari menciona que “Catalunya seria un Estat aportador net i solidari”: “El tarannà solidari de Catalunya ha estat històricament notable i pot assumir sense cap problema els requeriments europeus”, conclou Sarri.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/02/sarri_europa_hi_te_molt_a_guanyar_amb_l_acceptacio_d_una_catalunya_independent_98768.php