INDEPENDÈNCIA
Divuit economistes de prestigi asseguren en un llibre que la independència aportaria "avantatges i major benestar" als catalans
Nerea Rodríguez
O.Amat, Joan B.Casas, J.J.López Burniol i M.Guinjoan |
La independència de Catalunya aportaria "avantatges i major benestar",
segons un llibre del Col·legi d'Economistes de Catalunya, que reconeix
interrogants que qualifica d'essencialment polítics com l'encaix a la
UE, la moneda i el repartiment d'actius i deute, però reafirma la
viabilitat econòmica d'una Catalunya independent.
'Economia de Catalunya. Preguntes i respostes sobre l'impacte econòmic de la independència' (Profit), recomana que per minimitzar conseqüències adverses per a Catalunya i Espanya "és clau que el procés es desenvolupi de forma pacífica, democràtica, negociada i amb voluntat de mantenir-se dins de la UE". Afegeix que ha de prevaler el diàleg constructiu, la negociació i el pacte i s'hauria de reduir el temps d'incertesa, resolent el tema de la consulta "com més aviat millor".
El llibre recull articles en els quals diversos autors coincideixen que la independència permetria als catalans decidir la gestió dels recursos fiscals, de les infraestructures i de la política econòmica adaptant-los a les necessitats locals, "cosa que maximitzaria el potencial de l'economia catalana". Proposa que, si hi ha vetos a l'adhesió de Catalunya com Estat membre de la UE, el nou Estat s'associï mitjançant un tractat bilateral que garanteixi el manteniment de la lliure circulació de productes, persones i capitals.
En aquest sentit, assenyala que la Comissió Europea ha iniciat recentment negociacions amb Kosovo -que va declarar la seva independència unilateralment el 2008- per a una associació de lliure comerç que no necessitaria el vistiplau de la resta d'Estats. Reconeix que el sistema financer local requereix que Catalunya mantingui la pertinença a la UE i a la zona euro, i que, encara que el sistema de pensions seria viable a curt termini, requeriria "una reforma a fons" per fer-ho viable a llarg termini.
Respecte al repartiment del deute si Catalunya s'independitza, els càlculs oscil·len, de manera que el nou Estat tindria un deute del 52% del PIB si no heretés deute espanyol, i del 103% en el pitjor dels escenaris -nivell similar a l'actual d'Espanya i d’altres grans països europeus, que no obstant això tenen un dèficit inferior-. En el cas d'un boicot espanyol a les empreses catalanes, calcula que es compensaria amb l'efecte positiu que es registraria en l'àmbit fiscal, de manera que creixeria el PIB.
Enquesta a col·legiats
El llibre inclou una enquesta realitzada expressament per a l'ocasió a gairebé 1.300 socis del Col·legi entre el 17 de setembre i l'11 d'octubre, i de la qual es desprèn que pel 53,7% dels economistes consultats l'escenari més desitjat és l'Estat propi.
El 19,6% prefereixen un pacte fiscal i el 19,5% un model federal, mentre que el 4,5% advoquen per mantenir la configuració actual de l'Estat de les autonomies i un 2% preferirien una major centralització. Un 71,1% creuen en la viabilitat econòmica d'una Catalunya independent, i un 72,1% que la independència tindria un impacte positiu.
Assessors del Govern
Entre els economistes autors del llibre figuren diversos noms que han assessorat o assessoren al Govern en el càlcul de les balances fiscals. Rubriquen els articles de la publicació Oriol Amat, Núria Bosch, Antoni Castells, Xavier Quadres, Marta Espasa Queralt, Roger Fatjó, Jordi Galí, Anton Gasol, Francesc Granell, Modest Guinjoan, Àngel Hermosilla, Oriol Martínez, Vicent Pastor, Josep Pedrol, Miquel Puig, Francesc Raventós, David Ros i Xavier Segura.
http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/02/el_col_legi_d_economistes_defensa_la_viabilitat_d_una_catalunya_independent_98760.php
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada