divendres, 7 de febrer del 2014

Primera enquesta: Àmplia victòria del ‘Sí-Sí’

06/02/2014

REFERENDUM

El 48,1% de catalans votaria ‘Sí’ a la primera pregunta i el ‘Sí-Sí’ obtindria un 84,7%, segons una enquesta de Gesop pel programa '8 al dia'


Albert Ribas


Si avui se celebrés el referèndum sobre la independència que Catalunya preveu celebrar el proper 9 de novembre el ‘Sí’ i el ‘Sí-Sí’ s’imposarien en les dues preguntes que articularan el referèndum, segons una enquesta de l’empresa Gesop que avui ha publicat el programa ‘8 al dia’ de 8TV. Pel que fa a la primera pregunta, ‘Vol que Catalunya sigui un Estat independent’, la victòria del ‘Sí’ es produiria amb un 48,1% dels vots, mentre que un 24,4% dels votants es decantarien pel ‘No’. Cal destacar el 27,5% d’indecisos que no s’han volgut posicionar.

Un cop l’enquesta es focalitza en la segona pregunta, ‘Vol que Catalunya sigui un Estat independent’, que recordem que només podrien votar el 48,1% que havien votat ‘Sí’ a la primera, el resultats són els següents: 84,7% pel ‘Sí’, que guanyaria folgadament, mentre que el ‘No’ obtindria el 8% de vots. En aquest cas els indecisos serien el 7,3%.




Ara bé, cal apuntar que un cop es fa el càlcul ponderat on s’hi comptabilitzen totes les opcions expressades ( el ‘Sí+Sí’, el ‘Sí+No’, el ‘Sí+no es posiciona’, el ‘No’ i el ‘No es posiciona’) el suport a l’Estat independent és del 40,7%. És a dir, 4 de cada 10 catalans voldrien la independència. Amb aquest càlcul ponderat el suport pel ‘No’ seria d’un 28,2%, que es veu superat pels indecisos, que serien el 31%.




La llengua, el factor més discriminatori

Un dels aspectes més destacats de l’enquesta és el vot en relació a la llengua que es parla habitualment, ja que els resultats són molt diferents en funció de si es parla el català o el castellà. Tal com s’observa al gràfic que ve a continuació, la independència té un suport del 68% entre els catalanoparlants i només d’un 14,5% entre els castellanoparlants. Cal destacar que entre els castellanoparlants, els indecisos s’enfilen fins el 37,3%. Finalment també cal destacar que el suport a la indeendència és més alt com és alt és el nivell d'estudis. Quan aquest és baix el suport és del 32,2%, creix fins al 41,6% amb estudis de nivell mitjà i s'enfila fins el 48,6% amb estudis de nivell alt.





http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/02/primera_enquesta_Amplia_victoria_del_si-si_98610.php