dijous, 20 de febrer del 2014

Més de 60 morts des del dimarts en els aldarulls de Kíev

UCRAÏNA

Els manifestants tenen 67 policies retinguts. El govern reconeix que ha dotat els agents antiavalots amb armes de combat 


Cadàvers a la plaça de la Independència de Kíev. REUTERS
Dijous sagnant a Kíev, on han mort almenys 39 persones, en la jornada més violenta a Ucraïna des del final de l'etapa soviètica. El govern ha confirmat que 67 persones han perdut la vida des del dimarts, quan van tornar a començar els enfrontaments entre manifestants i policia després d'uns dies de certa calma. 

Segons el diputat opositor  Sviatoslav Janenko, la xifra de morts d'aquest dijous s'eleva fins a 60, cosa que faria augmentar les víctimes totals fins al centenar. 
 
El govern ucraïnès ha denunciat que els manifestants tenen 67 policies retinguts i ha assegurat que per alliberar-los les forces de seguretat "tenen dret a emprar tots els mitjans que permet la llei, incloses les armes". 

De fet, el ministre d'Interior, Vitali Zakhartxenko, ha reconegut aquest dijous que ha donat l'ordre d'entregar armes de combat als policies per fer front als violents disturbis. 

Caos a Kíev


Encara no hi ha confirmació oficial sobre el nombre de morts, però en moltes imatges difoses pels mitjans de comunicació ucraïnesos es veuen cadàvers estesos al terra, tapats amb mantes, en diferents punts de la plaça coneguda com a Euromaidan.

Tampoc se sap del cert si els cossos de víctimes mortals pertanyen a les forces de seguretat o als manifestants, però sí que hi ha testimonis que han explicat que, a primera hora del matí, la plaça s'ha convertit en un caos de foc, granades i munició real.

L'entorn presidencial ha emès un comunicat en què xifra en "desenes" el nombre de morts entre les forces de seguretat. L'editor del diari 'Kíev Post' ha informat que el nombre de víctimes encara podria ser més elevat, de fins a 35 morts.