diumenge, 16 de febrer del 2014

Mas posa en marxa la Hisenda Catalana

16/02/2014

ESTRUCTURES D'ESTAT - HISENDA PROPIA

El president inaugura dijous la principal estructura d’Estat amb què vol exercir la sobirania fiscal


Lluís Goñalons



El president Artur Mas i el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell


El president Artur Mas posa en marxa dijous 20 de febrer una nova estructura d'Estat. La principal. Es tracta de la xarxa Tributs de Catalunya que aspira a recaptar tots els impostos dels catalans, altrament anomenada, Hisenda pròpia.

En una informació que publica avui el diari 'La Vanguardia', assegura que la xarxa que 

gestionarà ara per ara tributs de diputacions i Generalitat. A més, comptarà amb un sistema operatiu propi de 53 oficines de recaptació, ampliable a 150. Tot plegat, s'inaugurarà dijous en un acte solemne encapçalat pel mateix president Artur Mas.

Fonts governamentals consultades pel diari del Grup Godó asseguren que “el nostre model d’hisenda catalana és tan vàlid per a una Catalunya autònoma com per a una Catalunya convertida en Estat, sigui o no sigui independent”, ja que la nova hisenda catalana es justifica políticament i jurídicament com un instrument de la lluita contra el frau fiscal.

Els tècnics que han implementat la nova hisenda catalana s'han inspirat en sistemes aplicats als països escandinaus i a Austràlia i Nova Zelanda, que són els que registren un índex de frau més baix.

La iniciativa de crear la hisenda pròpia catalana és un compromís adquirit pel Govern de la Generalitat i que figura en el pacte de legislatura establert amb Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). El Consell Assessor per a la Transició Nacional, al seu torn, va fixar en el segon informe el full de ruta per crear una administració tributària de nou encuny.

Tanmateix, mentre no hi hagi un acord polític entre els governs català i espanyol, els contribuents catalans hauran de continuar presentant les declaracions i pagar els principals impostos (IRPF, IVA, Societats, etcètera) a l’agència tributària estatal espanyola.