diumenge, 2 de febrer del 2014

Mas: "L’Estat no tindrà més remei que acceptar que la consulta es farà"

02/02/2014

REFERENDUM

"En els moments importants d’Espanya nosaltres no hem fallat mai i en el moment crucial per a Catalunya, l’Estat espanyol va fer una pífia monumental", assenyala el president


Nerea Rodríguez



El president de la Generalitat, Artur Mas


El president de la Generalitat, Artur Mas, continua avançant decidit cap a la consulta. En una entrevista avui a ‘La Vanguardia’, el president assegura contundentment que “l’Estat no tindrà més remei que acceptar que la consulta es farà”, i afegeix: “Es pot fer molt bé, o no tan bé, però es farà. I a més, serà legal. El xoc de trens no interessa a ningú i perjudicaria a tothom”. I sentencia: “Convocaré la consulta. M’agradaria molt poder-ho fer d’acord amb l’Estat, si no, la convocaré d’acord amb la llei de consultes catalana”.

El camí traçat pel president Mas per celebrar la consulta és clar: petició al Govern espanyol per fer-la, mitjançant el traspàs de la competència per convocar referèndums al Congrés dels Diputats; en el cas que no fos aprovat, com tot sembla indicar, aprovació per part del Parlament de la llei de consultes catalana; i si aquesta via també és frustrada per part de l’Estat espanyol, eleccions plebiscitàries.

Preguntat per si és plausible una declaració unilateral d’independència després d’aquestes eleccions, el president explica que “no hem de descartar cap escenari tret de dos: ni violència ni fer el ridícul”. Segons ell, fer el ridícul seria “fer les coses malament. O no fer-les bé. Tinc una obsessió i un capteniment que aquest procés es faci amb qualitat democràtica, però també amb qualitat intrínseca”.

Mas també afirma que “no temo el xoc de trens, i tampoc el vull”, mentre que el que sí que li fa por “és que Catalunya quedi en via morta. És el que hem d’evitar entre tots. L’alternativa que ens ofereix l’Estat és la via morta”. En aquest sentit, insisteix que “tothom ha d’entendre que l’única solució possible és que el poble català pugui decidir el seu futur”, i afegeix que “els interlocutors catalans ja no tenim confiança en l’Estat”.

"Volem dialogar, però això no es pot aturar"

Alhora, però, assenyala que si l’Estat espanyol fes una oferta a Catalunya, caldria votar-la: “Triar democràticament entre l’oferta de l’Estat i la pregunta pactada a Catalunya”. Després de reconèixer que tots els intents de reunió amb Rajoy s’han vist frustrats, Mas assegura que “a Madrid, des de fa molts mesos s’han fet arribar dos missatges. Un, volem dialogar i negociar. Segons missatge, això no es pot aturar”.

Sobre la Unió Europa, el president català té clar que “a la UE sempre s’acaba imposant el common sense. El sentit comú, no perjudicar-se internament, que tothom que ja hi és pugui seguir sent. Hi hauria segur un procés de transició per veure com quedaríem a dins d’aquesta UE, però no un motiu d’expulsió, com si fóssim uns apestats”.

Mas també explica en l’entrevista quin ha sigut el procés que l’ha portat cap al sobiranisme: “Quan tiro el barret al foc? El juny del 2010”, fent referència a la sentència del Tribunal Constitucional contra l’Estatut. I argumenta: “T’adones que si tot el que hem fet des de Catalunya des de fa cent anys, tot el catalanisme, la Lliga, Cambó, Prat de la Riba, Lluís Companys, Pujol, Maragall,... Tots han intentat dir-li a Espanya el següent: volem viure de manera diferent dintre de l’Estat espanyol. Això és el que hem estat dient des de fa cent anys”.

I continua l’argumentació: “Quan tu dius que volem viure d’una manera diferent dintre d’aquest Estat i et diuen que no, és quan jo crec que es produeix la desconnexió mental d’una gran part de la societat catalana”. “Per què hem de seguir cent anys més intentant quelcom que ells mateixos ens diuen que no passarà?”, es pregunta. I conclou: “En els moments importants d’Espanya nosaltres no hem fallat mai i en el moment crucial per a Catalunya, l’Estat espanyol va fer una pífia monumental”.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/02/mas_l_estat_no_tindra_mes_remei_que_acceptar_que_la_consulta_es_fara_98498.php