dissabte, 8 de febrer del 2014

La UE s'haurà de mullar

Els serveis jurídics del Parlament Europeu enllesteixen un informe sobre l'encaix d'una Catalunya independent

L'anàlisi es presentarà “d'aquí a unes setmanes”


08/02/14 02:00 - Brussel·les -




L'eurocambra respondrà si la secessió implica l'expulsió

La UE es prepara per a l'endemà de la consulta. Tot i l'ofensiva de la diplomàcia espanyola per imposar el silenci sobre aquest “afer intern espanyol”, els serveis jurídics del Parlament Europeu no s'han quedat de braços plegats i estan enllestint un informe legal sobre quin seria l'encaix d'una Escòcia o d'una Catalunya independent. Segons el diari The Herald Scotland, l'argumentari es presentarà públicament “d'aquí a unes setmanes”, abans de finals de març.

Tal com va avançar aquest diari, els socialistes havien vetat fins ara la redacció d'un informe sobre “les conseqüències que tindria la secessió del territori d'un estat membre per a la seva pertinença a la UE”. L'eurodiputat laborista escocès David Martin, unionista, s'havia ofert a elaborar-lo, però els seus caps, cedint a la pressió del PSOE, no el van autoritzar: prohibit parlar de la independència, fins i tot si és per fer-ho en contra.

Finalment, però, en vista del “bombardeig” de peticions rebudes, des de Catalunya i altres punts de l'Estat, i també d'Escòcia i la Gran Bretanya, l'eurocambra s'ha decidit a respondre a la pregunta de si secessió és sinònim d'expulsió del club. Precisament, un eurodiputat popular, l'italià Carlo Casini, que presideix el Comitè d'Afers Constitucionals, ha tirat pel dret: ha ignorat els socialistes i ha encarregat als juristes del Parlament Europeu que estudiïn i preparin un document oficial sobre si l'ampliació interna de la UE que reivindiquen la Generalitat i el govern d'Alex Salmond és o no possible. La data de lliurament és imminent: en la darrera reunió del comitè abans de les eleccions europees, a finals del mes que ve.

A Martin ja li va bé, perquè la dels serveis jurídics serà una “opinió autoritzada”. I està convençut que els funcionaris de l'eurocambra demostraran que és “inviable” l'escletxa legal que proposa el govern escocès (negociar l'encaix del nou estat mitjançant l'article 48 dels tractats i no el 49, que regula l'adhesió de països de fora de la UE). A l'SNP de Salmond no tenen gaires expectatives i ja avisen que l'informe del Parlament Europeu serà només “una opinió entre moltes”. I és que la carpeta catalana (com l'escocesa) no genera precisament simpatia entre els euròcrates i incomoda sobretot els alts càrrecs i portaveus de les institucions europees: se senten pressionats per un clam que és demòcrata i europeista, però alhora molt vigilats per la diplomàcia espanyola. Fora de micròfon reconeixen que s'haurà de fer una negociació política ad hoc i que, en qualsevol cas, el període de transició entre la independència i l'adhesió com a membre de ple dret seria molt curt, perquè el dret comunitari, la legislació europea, ja s'aplica al cent per cent tant a Catalunya com a Escòcia.

No s'haurà de votar
L'informe dels serveis jurídics de l'eurocambra, a diferència de si el fes un eurodiputat, no s'haurà de votar en el comitè ni en el ple. Però, sigui quin sigui el seu veredicte, serà utilitzat pels partits en la campanya d'aquestes eleccions europees i també en la de les consultes del 18 de setembre i el 9 de novembre. El mateix president del Parlament Europeu, el socialista alemany Martin Schulz, va demanar el mes d'abril passat que no s'autoritzés l'informe de Martin, segons es pot llegir en l'acta de la reunió de la conferència de presidents, que formen els líders dels diversos grups parlamentaris.

“Com un iogurt caducat”

Quan falten només tres mesos per a les eleccions, la Comissió Europea “és com un iogurt caducat: si te'l menges no et moriràs pas, però ja ha perdut totes les seves propietats”. Amb aquesta metàfora, un alt càrrec de la Generalitat treu importància a les amenaces d'expulsió de Durão Barroso i de l'eurocomissari francès Michel Barnier, perquè ja estan “de retirada” o “fent campanya” i per això intenten acontentar el govern espanyol. I les opinions de la resta d'eurocomissaris, com ara la luxemburguesa Viviane Reding i l'espanyol Joaquín Almunia, depenen de com bufi el vent (i poden canviar de blanc a negre segons si Margallo els vigila i pressiona en aquell moment). Reding, per cert, serà a Barcelona el 23 de febrer. L'eurocomissari austríac, Johannes Hahn, per exemple, defensa que la “qüestió” de la “pertinença” a la UE d'una Catalunya independent “es pot resoldre d'una manera més relaxada”.
Darrera actualització ( Dissabte, 8 de febrer del 2014 02:00 )


http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/-/715436-la-ue-shaura-de-mullar.html