dimarts, 11 de febrer del 2014

El PP tomba la moció del parlament català per la dació en pagament

Dimarts  11.02.2014  17:47

Autor/s: ACN

La iniciativa fou aprovada per unanimitat al Parlament de Catalunya



Diputats del PP al congrés
La majoria absoluta del PP al congrés espanyol ha denegat la presa en consideració de la proposició de llei que el Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat al juliol del 2012 sobre la dació en pagament. Malgrat que el PP català va votar a favor de la iniciativa a la cambra catalana, els populars han justificat el canvi de criteri per les mesures que ha engegat l'executiu espanyol en aquests dos anys i l'aprovació de la llei hipotecària. L'oposició en bloc ha denunciat que les mesures que ha engegat el govern espanyol no han ajudat a millorar la situació de milers de famílies ni protegeix de manera suficient els deutors.

El text que ha quedat rebutjat és el la proposta que ICV-EUiA, ERC i C's
 van unificar en comissió a la cambra catalana i que, amb la seva aprovació per unanimitat en ple, va convertir el Parlament en la primera cambra territorial que proposava a l'Estat una regulació del sobreendeutament familiar.

La iniciativa ha estat defensada en nom del Parlament pels diputats Meritxell Roigé (CiU), Pere Aragonès (ERC) i Salvador Milà (ICV-EUiA). Tots tres han demanat al Congrés, i molt especialment als diputats del PP que ajudin a superar la situació de desprotecció en què es troben centenars de milers de famílies a l'Estat, afectades per la pèrdua de les seves cases i l'obligatorietat de retornar, a més, part de la hipoteca.

Roigé ha afirmat que la situació de desprotecció que es produeix a l'Estat és una "anomalia" a Europa i ha recordat que el codi de bones pràctiques del govern espanyol "no ha resolt el problema" perquè estableix requisits tan estrictes que només s'hi poden acollir el 5% de les famílies afectades a Catalunya. "Als països on s'ha introduït la segona oportunitat s'ha demostrat que ajuda a millorar l'economia, que permet començar de nou i facilita noves iniciatives", ha dit abans de recordar que "no només fa falta rescatar bancs, sinó també famílies" que "avui a causa d'una normativa restringida i obsoleta es troben en una situació desesperada".

Pere Aragonès ha recordat que aquesta iniciativa es va aprovar per unanimitat a Catalunya i ha destacat que entre 2007 i 2012 hi van haver més de 4.400 execucions hipotecàries a l'Estat. "L'Estat és una anomalia pel que fa a la normativa hipotecària", ha dit, perquè "no preveu mecanismes de segona oportunitat" per a les famílies com sí que ho preveu per a les empreses. Segons Aragonès, la dació en pagament i les mesures que inclou la proposta del Parlament són "una solució raonable, viable, justa i necessària" perquè permet un tractament individualitzat i evitant les situacions de sobreendeutament.

Salvador Milà ha recordat que el text que ha arribat al Congrés és fruit d'un gran consens i ha demanat al Congrés que ajudi a incorporar mecanismes eficaços per posar punt i final al "drama" de les famílies afectades per la hipoteca. Segons Milà, la proposició és "una oportunitat" de "rescatar" també a les famílies donant-los la mateixa oportunitat que ja han donat als bancs i les empreses.

Bosch: "Si Catalunya fos independent la dació en pagament seria llei"

El portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, ha recordat als diputats del PP que van votar a favor de la proposta a Catalunya i ha assegurat que aquesta qüestió és la demostració perfecta dels vincles entre les questions territorials i socials que planteja ERC. "No em negaran que si Catalunya fos independent la dació en pagament i la segona oportunitat seria llei a Catalunya", ha dit.

Coscubiela demana una "oportunitat" per a les famílies afectades

El portaveu d'ICV al Congrés, Joan Coscubiela ha afirmat que aquesta és una "oportunitat" per al govern espanyol per "abordar a fons" aquest problema perquè les mesures que ha posat en marxa han exclòs de les ajudes i la moratòria la immensa majoria dels afectats. Coscubiela ha recordat que en aquests moments hi ha 600.000 famílies que tenen hipoteques amb un import superior al valor de l'habitatge i ha demanat al PP que "com a mínim" accepti la tramitació de la proposició.

Ciuró (CiU) al PP: "Rectificar és de savis"

La diputada de CiU al Congrés Lourdes Ciuró ha recordat que cada dia hi ha 193 famílies a l'Estat que perden la casa i només es beneficien del Codi de Bones Pràctiques del govern espanyol un 1% dels que s'hi acullen. Per aquest motiu ha demanat al PP que obri la porta a debatre la proposta del Parlament al Congrés i a millorar la situació de milers de ciutadans que, d'altra manera, no es podran incorporar a l'economia productiva. "Rectificar és de savis", ha dit Ciuró dirigint-se als diputats del PP, a qui ha recriminat que no fos més ambiciós en les seves mesures aprovades fins ara.

Ruiz (PSC): "El codi de bones pràctiques ha estat un fracàs"

El diputat del Grup Socialista Joan Ruiz (PSC) ha acusat el govern espanyol d'haver burlat la ILP de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) en la tramitació de la Llei hipotecària. Segons Ruiz, el Codi de Bones Pràctiques "ha estat un fracàs", mentre que el govern espanyol facilita només la dació en pagament "per al banc dolent" però no per a les famílies. En aquest marc, ha acusat el govern espanyol d'haver-se sotmès només al dictat del mercat.

Pujalte (PP): "Pensem cada dia en les famílies"

En canvi, el PP ha rebutjat la proposta i ha acusat el Grup Socialista de voler-se atribuir el monopoli de les qüestions socials. "No es preocupi" perquè "pensem cada dia en les famílies", ha dit el portaveu Vicente Martínez Pujalte, que ha acusat el PSOE de "deixar Espanya en la ruïna". Pujalte ha justificat el "no" del PP a la necessitat de "garantir l'accés dels joves i les famílies a l'habitatge cal preservar el mercat hipotecari". "No ens hem de carregar la cultura de pagament", ha dit. A més, ha destacat que en els dos anys que han passat des que es va aprovar la proposició del Parlament el seu executiu ha actuat i els desnonaments "s'han aturat gairebé en la seva totalitat".

Suspensió de les execucions

La iniciativa del Parlament establia que les famílies que no puguin afrontar el pagament de la hipoteca del seu habitatge habitual es puguin acollir a un procés extrajudicial de liquidació ordenat del deute en què s'estudiï la condonació parcial o total del deute i la possibilitat d'allargar els pagaments durant un màxim de cinc anys. Mentrestant, i durant el temps que durés el procés s'aturarien les execucions hipotecàries.

El text proposava modificacions en la llei d'enjudiciament civil, la llei concursal i la llei hipotecària, a més de canvis en el procés de subhasta dels habitatges perquè no es pogués adjudicar al 50% del preu de taxació, sinó al 80%. A més, limitava les hipoteques a 30 anys i establia que l'import màxim del crèdit fos el 90% de la taxació.

També establia la creació d'una comissió de sobreendeutament que s'encarrega de fer de mitjancera entre les entitats bancàries i la família. El procés extrajudicial estaria obert tant a persones que ja han perdut l'habitatge com a conseqüència d'un desnonament com els que no puguin afrontar els pagaments.

La proposició de Llei de la dació en pagament era la primera de les cinc iniciatives dels parlaments autonòmics que el Congrés té pendent de discutir. Ho fa a raó d'una per mes, de manera que segons les previsions la que es va aprovar al gener per demanar a l'Estat les competències per poder celebrar una consulta es debatrà previsiblement al juny.