dilluns, 24 de febrer del 2014

Baños: "El moviment independentista és el millor que li ha passat a Espanya en els darrers anys"

24/02/2014

INDEPENDÈNCIA

El periodista afirma: "Marxem, sí. Marxem del Regne podrit i iniciem el nostre camí. Però mirem als costats, als nostres germans, a la família i amics que també volen sacsejar aquesta Indissoluble imperial i fanfarrona"


Nerea Rodríguez




El periodista Antonio Baños



El periodista Antonio Baños assegura, en el seu llibre “La rebel·lió catalana”, que “el moviment independentista és el millor que li ha passat a Espanya en els últims anys. Mundial apart. I no, no és una provocació. És una invitació política. A la demolició del règim del 78”. Alhora, recorda enquestes que diuen que “el 40% dels murcians vol l'Estat centralista mentre que, diguem, un 40% dels catalans vol la independència”, i es pregunta: “Què fem? Com se soluciona això?”

En un fragment del llibre publicat a ‘Eldiaro.es’, Baños respon: “Molt senzill. Amb llibertat. Perquè en aquest cas, el català no vol obligar a un murcià a independitzar-se d'Espanya. Però molts sí creuen poder obligar als catalans a viure tal com ells volen”, i afegeix: “I ve aquí l'altra paraula que ho solucionaria tot: plurinacionalitat. A Espanya hi ha diverses nacions polítiques. Es divideix la sobirania i llavors la vella noció de llibertat dels pobles rearticula els que volen centralitzar-se amb els que desitgen bilateralitat”.


El periodista afirma que “llibertat i plurinacionalitat són dues paraules que no fan mal a ningú i que, també, trencarien el consens mític en el qual es basa el règim del 78 que, per si no ho han notat, és també en si mateix, un sentiment identitari”. Segons Baños, “marxar d'Espanya no pot ser mai una agressió, és conceptualment impossible. Pot ser una decepció com ho és també per a molts catalans comprovar que no ens trobem a gust dins d'aquest projecte”.

En aquest sentit, considera que “la independència catalana té, segons es miri, un aire de derrota, de dimissió, de renúncia i tristesa per tot allò que podia haver sortit bé. Però després d'ells, s'obre la possibilitat fresca d'una nova forma política i d'una relació igualitària i respectuosa entre els pobles d'Espanya. O, almenys, entre els catalans i els altres”. I continua: “El divorci català és amb l'Estat espanyol, no amb els espanyols. Això és claríssim i innegable”.

A més, assenyala que “el procés destituent català no és ni aliè ni agressiu amb aquells moviments i persones que també volen destituir les estructures del 78. Per tant, considero intel·ligent que tots aquells que pretenen la substitució radical del règim abandonin els seus prejudicis ètnics o identitaris i vinguin a conèixer i a crear sinergies amb nosaltres”. “Som catalans però també som persones. Som també republicans”, etziba.

Finalment, deixa clar que “qui vulgui iniciar un procés constituent a Espanya ha d'estar amb la rebel·lió catalana. I nosaltres amb ells. La independència entesa no com a marxa o aïllament sinó com a refundació de les relacions entre les nacions ibèriques es troba tant en les formes com en l'esperit de la rebel·lió”, i sentencia: “Marxem, sí. Marxem del Regne podrit i iniciem el nostre camí. Però mirem als costats, als nostres germans, a la família i amics que també volen sacsejar aquesta Indissoluble imperial i fanfarrona”.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/02/banos_el_moviment_independentista_es_el_millor_que_li_ha_passat_a_espanya_en_els_darrers_anys_98965.php