dimarts, 7 de gener del 2014

Sacyr va rebre de forma irregular un aval públic de 160 milions per al canal de Panamà || Les parts negocien avui una aportació de fons per a les obres del canal de Panamà

Dur informe del Tribunal de Comptes, que retreu que el contracte no tingués data i estigués en anglès



Manuel Manrique, president de Sacyr, escolta la ministra espanyola de Foment, Ana Pastor (d'esquena), aquest dilluns al matí a Panamà


EFE / Madrid
Dilluns, 6 de gener del 2014 - 18.16 h
 
El Tribunal de Comptes posa en qüestió en un informe el "respecte al marc legal contractual" d'un aval de prop de 160 milions d'euros que va atorgar la Companyia Espanyola d'Assegurances de Crèdit a l'Exportació (CESCE) el 2009 a Sacyr en el marc del concurs per optar a les obres del canal de Panamà.

El CESCE i la constructora espanyola van acordar que aquesta reemborsaria l'import de la indemnització en cas que arribés a produir-se el pagament d'aquesta.

Així consta en un informe del Tribunal de Comptes sobre l'actuació d'aquest organisme el 2009, aprovat el 27 de juny del 2013, i remès poc després al Congrés dels Diputats.

Conciliar criteris


L'òrgan fiscalitzador diu que no retreu les condicions en què es va pactar l'operació i admet que el CESCE ha de prestar el suport necessari a les empreses exportadores espanyoles.
No obstant, adverteix que s'han de conciliar al màxim els criteris d'oportunitat i el "respecte al marc legal contractual" que ha d'aplicar-se a totes les operacions per preservar el principi de seguretat jurídica, sobretot, tenint en compte la naturalesa jurídica pública del CESCE.

Falta d'iniciativa

Al respecte destaca la "falta d'iniciativa" per part del CESCE per sol·licitar al Ministeri d'Economia i Hisenda --llavors dirigit per Elena Salgado-- l'aprovació, mitjançant ordre ministerial, de la normativa que emparés les "peculiaritats" de l'operació.

Tampoc hi consta, afegeixen, que s'abordés de manera expressa el tema de la necessitat d'apartar-se parcialment de les condicions generals.

Així mateix troben a faltar que els documents denominats 'Indemnity Obligation' --en virtut dels quals CESCE assumeix obligacions davant l'assegurat-- estiguin traduïts al castellà, i critiquen també que no tinguin data de datació.

Dues pòlisses, una operació

L'òrgan fiscalitzador analitza, sense esmentar expressament, dues pòlisses "que pertanyen totes dues a la mateixa operació d'exportació" i que corresponien a una mateixa obra d'infraestructures que es va licitar per 5.250 milions de dòlars (uns 4.032 milions d'euros).
Per aquesta quantitat es va adjudicar el contracte el consorci que construeix l'ampliació del Canal de Panamà, GUPC --integrat per Sacyr, la italiana Impregilo, la belga Jan de Nul i la panamenya CUSA-- i que ara està en risc de paralització.

Reintegrament de fiances

Cada una d'aquestes companyies va sol·licitar a l'agència de crèdit a l'exportació del seu respectiu país la cobertura del risc derivat del reintegrament de les fiances, en cas que les mateixes resultessin executades a conseqüència d'incompliments de l'empresa exportadora.
En el cas espanyol, el CESCE va emetre tres cartes de crèdit amb un import màxim d'indemnització de 216 milions de dòlars (uns 158 milions d'euros al canvi actual), cosa que suposava el 43 % de l'import total assegurat.

http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/economia/sacyr-recibio-forma-irregular-aval-public-canal-panama-2986149

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Les parts negocien avui una aportació de fons per a les obres del canal de Panamà


L'aportació ha d'ajudar a mantenir l'activitat els pròxims dos mesos mentre s'intenta arbitrar un acord


AGÈNCIES / Panamà
Dimarts, 7 de gener del 2014 - 10.51 h
 
Les parts implicades en les obres d'ampliació del canal de Panamà es reuniran aquesta tarda al país iberoamericà per buscar solucions al conflicte obert per l'increment del cost de les obres que el consorci GUPC està realitzant i que ha obligat la ministra de Foment, Ana Pastor, a mediar en el conflicte.


"Estem parlant d'alguns fons addicionals que ells (el consorci GUPC) haurien de posar de la seva part i nosaltres igualment posaríem un addicional" per evitar "que s'aturin les obres", va declarar l'administrador de l'ACP, Jorge Quijano.

L'ACP i el Grupo Unidos por el Canal (GUPC) tindran aquesta tarda una reunió tècnica a porta tancada per discutir sobre la suma que cada part haurà d'aportar, sempre "sense sortir" dels paràmetres establerts en el contracte firmat per les parts, va afegir Quijano.

L'aportació extraordinària busca donar-li solvència al consorci durant els "pròxims dos o tres mesos", que és el temps que es prendrà la Junta de Resolució de Conflictes (DAB, en les seves sigles en anglès) a resoldre la reclamació per "585 milions de dòlars" presentat pel GUPC el 2012, va explicar l'alt funcionari.

Segona instància

La DAB és la segona instància de reclamació prevista en el contracte. La primera és l'ACP, i la tercera un arbitratge internacional a Miami, Estats Units, va recordar l'alt funcionari panameny.
"El problema que ells tenen en aquest moment és que al no haver-hi cap resolució per part de la junta (DAB) i que aquesta pot trigar de dos a tres mesos, llavors poguessin tenir un problema de flux de caixa", i l'aportació extraordinària "és per ajudar a portar-los a ells (al GUPC) a través d'aquests pròxims dos o tres mesos sense aturar les obres", va explicar Quijano.

Quijano va reconèixer que aquest primer pas "no significa" que ja no hi hagi "la intenció de suspensió" de les obres a partir del pròxim dia 20, com va anunciar la setmana passada el GUPC amb l'argument que no pot carregar amb els "sobrecostos" globals que va xifrar en més de 1.600 milions de dòlars.

"En aquest moment no estem parlant d'això (dels 1.600 milions de dòlars) això ha de fluir a través del procés" previst en el contracte, i el consorci "hauran de sustentar-lo" degudament, va dir Quijano.
En la reunió tècnica a porta tancada de "demà s'abordaran alguns temes econòmics que tenen a veure amb el flux de caixa que ells necessiten per poder seguir endavant amb l'obra", va insistir Quijano.


http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/economia/les-parts-negocien-avui-una-aportacio-fons-per-les-obres-del-canal-panama-2988356