dilluns, 27 de gener del 2014

Rajoy ens ensenya la seva aixeta

| Actualitzat el 26/01/2014 a les 23:59h


"Jo no escoltaré les veus que demanen que es talli l'aixeta dels ajuts a la Generalitat", ha dit Mariano Rajoy a Barcelona. Una frase que, en si mateixa, descriu la relació entre Catalunya i Espanya des de fa tres segles.

En primer lloc, el "jo". Mariano Rajoy es presenta a si mateix com l'única garantia que tenen els catalans de què escoles i hospitals podran continuar oberts. Es tracta d'un compromís de tipus personal perquè no esmenta cap limitació legal, política o moral que pugui donar seguretat a la societat catalana. És a dir, Rajoy es presenta com a benefactor dels catalans i ve a Barcelona a explicar aquest impuls, que és bondadós en tant que opcional.

Acte seguit, la frase esmenta "les veus que demanen que es talli l'aixeta". Es tracta de persones (moltes?, la majoria dels que l'envolten?) prou influents com perquè el president les escolti i tingui en compte les seves opinions. No les connota negativament, ni en desqualifica l'impuls explícit de "tallar l'aixeta". Rajoy només les cita per realçar que podria ofegar, per exemple, els hospitals catalans i no ho fa, tot i què li ho aconsellen.

La frase es tanca amb els "ajuts a la Generalitat". Ajuts? A la Generalitat? Rajoy considera "ajuts" els serveis socials que es paguen amb els impostos. I aquests "ajuts", segons el president espanyol, van "a la Generalitat". Alumnes de primària, malalts hospitalaris o usuaris dels FGC són "la Generalitat" i reben "ajuts" perquè Rajoy no "talla l'aixeta" malgrat "les veus que ho demanen"... En definitiva, és urgent tallar-los l'aixeta.


http://www.naciodigital.cat/noticia/64224/rajoy/ensenya/seva/aixeta