REFERENDUM
"Ara ja som el malson d'alguns", diu Eduardo Reyes, en un acte que aplega catalanoparlants i castellanoparlants, gent del carrer i intel·lectuals
Lluís Bou
Xavier Sala i Martín i Eduardo Reyes, a la presentació de Súmate a Barcelona |
Emotiu desembarcament de Súmate a Barcelona. El president de l'entitat independentista castellanoparlant, Eduardo Reyes, ha manifestat que "el que va començar com un somni, ara ja és un malson per a alguns". Visiblement nerviós i impactat pel volum de l'acte, ha recordat que en la primera convocatòria de l'associació eren només 50 persones, i en canvi en el d'avui a la capital catalana, celebrat a l'auditori de CCOO a la Via Laietana, n'ha congregat més de 300, amb destacats representants de la societat civil.
"Junts construirem un nou país", ha conclòs Reyes, que ha remarcat que s'havia ficat en el "fregao" sobiranista pels seus fills i néts. Ha insistit que "la llengua i els orígens no són un motiu de fractura". "Per als demòcrates no hi ha fractura que valgui".
L'acte ha unit gent modesta, gent del carrer, intel·lectuals de primer nivell, i les persones que són capaces de mobilitzar milions de persones un Onze de Setembre. Catalanoparlants i castellanoparlants. Hi han estat presents la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell; la d'Òmnium Cultural, Muriel Casals; el comissari del Tricentenari, Miquel Calçada: l'economista Xavier Sala i Martín; el president de l'Associació de Municipis per la Independència, Josep Maria Vila d'Abadal; el periodista Francesc Marc Álvaro, i el tinent d'alcalde de Barcelona Jordi Martí (CiU), entre d'altres. El secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, ha enviat un comunicat expressant el seu suport al dret a decidir.
Anna, que s'ha descuidat de dir el cognom, ha reconegut que no havia presentat mai cap acte, però ha fet una defensa encesa del país d'acollida i de la necessitat de treballar per un nou projecte. "Juns construirem un nou país. Sumate llança per terra l'estratègia dels qui volen dividir la nostra societat", ha afegit.
Després ha intervingut Manuel Ortega, que ha advertit que el màxim que havia parlat fins ara en públic havia estat en una boda, ha reconegut que havia estat d'UPyD. "Em pensava quev era un partit de centresquerra i federalista, però deien que per ser espanyol s'havia de de deixar de ser català".
Finalment ha pres la paraula Carlos Treviño, que s'ha declarat "adoctrinat de la COPE" i ex-votant de José María Aznar, i s'ha desfet amb elogis cap al caràcter català. "La forma de fer les coses aquí és diferent, és deixa que el talent de la gent es desenvolupi. La prova és això d'avui. Nosaltres mantenim la cultura espanyola i ens doneu una empenta i us ho agraïm".
http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/01/acte_sumate_barcelona_98486.php
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada