dimarts, 14 de gener del 2014

El Consell de Garanties avala la hisenda catalana

L'organisme dóna validesa a l'intercanvi d'informació amb l'Agència Tributària espanyola i desestima el recurs del PP

Tomba, per contra, una taxa sobre reclamacions ciutadanes


14/01/14 02:00 - barcelona -




Un grup d'empresaris fent el pagament dels seus impostos a l'Agència Tributària de Catalunya Foto: ARXIU / ORIOL DURAN.



El Consell de Garanties Estatutàries avala la hisenda pròpia. Aquesta és una de les principals conclusions que es poden extreure del dictamen que ahir va emetre aquest organisme respecte a les impugnacions que havia fet el PP a la llei d'acompanyament del pressupost. L'ens dóna validesa a l'intercanvi d'informació de l'Agència Tributària espanyola amb la catalana. “Això demostra que estem fent els passos correctament”, indiquen fonts de l'executiu, que recorden que amb aquestes dades podran lluitar millor contra el frau fiscal.

La formació d'Alícia Sánchez-Camacho havia recorregut contra un article segons el qual les administracions públiques que atorguin concessions n'han d'informar l'Agència Tributària Catalana. En aquest vessant s'inclouria, entre altres, l'impost sobre transmissions patrimonials. El PP defensava que aquesta tramitació atempta contra el principi de la “seguretat jurídica” i envaeix competències de l'Estat espanyol. Un argumentari que ha estat desestimat.

Per contra, el consell sí que ha declarat inconstitucional una taxa del govern amb què es pretenia gravar les empreses de serveis bàsics que acumulessin més de trenta reclamacions ciutadanes i que haguessin estat acceptades per l'Agència Catalana del Consum. L'informe considera que la nova figura tributària vulnera dos articles de la Constitució i un de l'Estatut perquè no respecta la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes (Lofca). En aquest sentit, subratlla que encara que les empreses afectades puguin tenir carències a l'àrea d'atenció al consumidor, això no “fonamenta la imposició de l'esmentada taxa”. El PP qüestionava aquesta mesura perquè es donava per feta la responsabilitat de l'afectat abans que hi hagués proves.

Els populars havien recorregut contra tres apartats més de la llei. El Consell no ha acceptat les al·legacions, tot i que sí que proposa modificacions en els referits a la prohibició del fracking i el del gravamen de l'aigua.

El ple, la setmana que ve
La setmana passada el consell ja havia donat el vistiplau al pressupost, que també havia estat impugnat pel PP. Ara, resolts aquests tràmits, el Parlament debatrà els projectes els dies 22 i 23 de gener. En un primer moment, CiU i ERC havien decidit que la votació es fes divendres, però l'han ajornat, segons es va acordar ahir en la mesa i la junta de portaveus. ICV era una de les formacions que havien demanat que aquesta sessió plenària no es fes l'endemà de la de la consulta.
Darrera actualització ( Dimarts, 14 de gener del 2014 02:00 )