Constata que el sector resisteix malgrat la crisi i que pateix un espoli per part del govern espanyol en el repartiment de les ajudes de la UE
El Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement (CAREC) ha destacat en un informe que el sector agroalimentari català resisteix malgrat la crisi, ja que ha mantingut la producció, ha destruït poca ocupació -un 4% en comparació amb el 20% de la indústria-, ha augmentat les exportacions (un 22,7% del 2007 al 2012) i ha assolit una taxa de cobertura exportacions/importacions del 98,81% el juliol del 2013. L'informe 'Afegint valors als sectors estratègics: el cas del sector agroalimentari', que el CAREC ha lliurat al Govern, subratlla que Catalunya ha esdevingut el primer clúster agroalimentari d'Europa malgrat el tracte discriminatori del ministeri d’agricultura, segons les dades de l'observatori de clústers de l'Stockholm School of Economics.
Maltractats pel govern espanyol tant del PSOE com del PP
L'informe constata que el sector agroalimentari suposa el 3,6% del PIB català i que tractant-se del primer clúster a Europa afronta un escenari global de tensions oferta-demanda, marcat per l'escassetat i la limitació de recursos naturals -entre els quals sòl agrícola-, i la pressió mediambiental i demogràfica, amb la volatilitat de preus que tot això pot comportar.
Pel CAREC, al sector agroalimentari se li presenta per davant un augment progressiu de l'exigència centrada principalment en la seguretat alimentària i el benestar animal, dos factors que "es condicionen mútuament i que incrementen els costos de producció". El document també es fa ressò dels riscos que poden suposar l'escassetat de recursos bàsics i pels problemes mediambientals, en referència al canvi climàtic.
El 80% de la producció no està subvencionada
El document també recorda que el 80% de la producció agrària a Catalunya no està subvencionada, en un context d'una Política Agrària Comunitària que es reorienta cap al foment de la competitivitat de les explotacions la qualitat dels productes finals. Segons dades del Departament d'Economia i Coneixement, des de la seva incorporació a la UE com a regió europea és contribuïdora neta al pressupost de la Unió.
La viabilitat del sector agroalimentari en una Catalunya independent
Així, entre 2007 i 2011, Catalunya va acumular un dèficit de 1.335 MEUR, el 0,69% del PIB. Dels fons europeus que arriben a Catalunya en diferents programes, 315 MEUR provenen de la PAC.
L'informe conclou amb una sèrie de propostes en quant a la planificació de la superfície agrària, el desenvolupament de les zones rurals en dificultat, les condicions mediambientals i agropecuàries i l'aposta del sector cooperatiu, entre d'altres, a més de l'atenció a noves oportunitats de negoci vinculades a les tendències en consum alimentari i les sinèrgies turisme, agricultura i la indústria del sector.
L'informe constata que el sector agroalimentari suposa el 3,6% del PIB català i que tractant-se del primer clúster a Europa afronta un escenari global de tensions oferta-demanda, marcat per l'escassetat i la limitació de recursos naturals -entre els quals sòl agrícola-, i la pressió mediambiental i demogràfica, amb la volatilitat de preus que tot això pot comportar.
Pel CAREC, al sector agroalimentari se li presenta per davant un augment progressiu de l'exigència centrada principalment en la seguretat alimentària i el benestar animal, dos factors que "es condicionen mútuament i que incrementen els costos de producció". El document també es fa ressò dels riscos que poden suposar l'escassetat de recursos bàsics i pels problemes mediambientals, en referència al canvi climàtic.
El 80% de la producció no està subvencionada
El document també recorda que el 80% de la producció agrària a Catalunya no està subvencionada, en un context d'una Política Agrària Comunitària que es reorienta cap al foment de la competitivitat de les explotacions la qualitat dels productes finals. Segons dades del Departament d'Economia i Coneixement, des de la seva incorporació a la UE com a regió europea és contribuïdora neta al pressupost de la Unió.
La viabilitat del sector agroalimentari en una Catalunya independent
Així, entre 2007 i 2011, Catalunya va acumular un dèficit de 1.335 MEUR, el 0,69% del PIB. Dels fons europeus que arriben a Catalunya en diferents programes, 315 MEUR provenen de la PAC.
L'informe conclou amb una sèrie de propostes en quant a la planificació de la superfície agrària, el desenvolupament de les zones rurals en dificultat, les condicions mediambientals i agropecuàries i l'aposta del sector cooperatiu, entre d'altres, a més de l'atenció a noves oportunitats de negoci vinculades a les tendències en consum alimentari i les sinèrgies turisme, agricultura i la indústria del sector.
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada