dijous, 2 de gener del 2014

Delgado: "Qui li diu a aquesta multitud que la festa s'ha acabat i que torni a casa?"

02/01/2014

REFERENDUM

L’antropòleg assenyala que "en aquest procés hi ha molta gent que està disposada a canviar-ho tot. Per descomptat l'oportunitat serà única i no es repetirà"


Nerea Rodríguez


L'antropòleg Manuel Delgado
L’antropòleg Manuel Delgado, professor a la Universitat de Barcelona, s’ha preguntat avui, parlant del procés sobiranista, “qui li diu a aquesta multitud que la festa s'ha acabat i que torni a les seves cases?”, i ha opinat que “aquesta gent està aquí -perquè continua aquí, de guàrdia, encara que no la veiem- perquè creuen que poden tornar a començar en un país nou, i qui sap si també en una nova societat”. “No acceptaran una decepció. El que volen, ho volen ara”, adverteix.

En un post al seu blog, Delgado es dirigeix als seus alumnes del Màster d’Antropologia i Etnografia de la UB i els assegura que aquest 2014 “us brindarà l'oportunitat de conèixer de prop, i qui sap si viure, això que anomenen com a esdeveniments històrics”, en referència a Catalunya, i vaticina que “no hi haurà referèndum, que se celebraran eleccions anticipades plebiscitàries i un parlament amb aclaparant majoria independentista proclamarà un Estat català”.

Sobre què passarà després, l’antropòleg avisa que “no es pot descartar algun tipus d'ús de la força o reacció violenta davant el que molt probablement sigui la dissolució d'Espanya, almenys tal com la coneixem fins avui”. “Per moltes voltes que li dono, no veig que això tingui una altra sortida, perquè el que no hi haurà és marxa enrere”, etziba. I continua explicant-los: “No tingueu cap dubte que la iniciativa la porten les mobilitzacions al carrer i el que sigui que passarà tindrà els seus moments clau també aquí fora. És possible que tot el que està passant fos inicialment impulsat des d'instàncies de poder i amb el suport de mitjans de comunicació afins als seus interessos, però és clar que la reacció suscitada ha desbordat àmpliament les intencions dels seus eventuals instigadors”.

Segons el seu parer, “això és el que distingeix precisament el procés que està vivint Catalunya d'altres semblants amb els quals acostuma a comparar-se, com Quebec o Escòcia”, i afirma que “en aquest procés hi ha molta gent que està disposada a canviar-ho tot. Per descomptat l'oportunitat serà única i no es repetirà”. A més, els preveu que “escoltareu que us diuen que es tracta d'una mobilització al servei dels interessos de la burgesia, però els reclama que s’informin bé “i veureu que la burgesia aquí, fins i tot la nacionalista catalana, ha estat sempre espanyolista i és possible que bona part ho continuï sent”.

I continua l’argumentació assenyalant que “no hi ha centenars de milers de burgesos a Catalunya. Amb la burgesia catalana s'omple el Liceu, però no els carrers i carreteres d'un país”. Una altra cosa que escoltaran els alumnes, pronostica Delgado, “és que la gent que ha sortit i -no ho dubteu- tornarà a sortir al carrer està manipulada. Com veieu, l'argument contra les masses es repeteix: si fan el que creiem que han de fer és que han vist per fi la llum; si no, són víctimes de la suggestió dels mitjans de comunicació o de la demagògia política”.

Finalment, els demano que facin “una indagació” en les seves rodalies, “que parleu amb persones que van participar en la manifestació de l'11 de setembre de 2012 o en la cadena humana de fa uns mesos. Esbrineu qui són, a quins estrats socials pertanyen, quins són les seves idees polítiques. Hi trobareu de tot”. I conclou: “Sobre aquells que contemplen amb menyspreu o indiferència el que està passant, també cal saber entendre’ls. Se saben superiors i ja sabem com de difícil resulta ser modest quan s'és el millor. Mantinguem-los al corrent perquè ens jutgin i esperem d'ells la benevolència dels lúcids”.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/01/delgado_qui_li_diu_a_aquesta_multitud_que_la_festa_s_ha_acabat_i_que_torni_a_casa_97920.php