dilluns, 9 de desembre del 2013

Suècia acull un debat sobre el procés d'independència de Catalunya

Dilluns  09.12.2013  19:54

Autor/s: ACN

El professor de Ciència Política de la UPF, Jaume López, ha defensat que una Catalunya independent hauria d'aspirar a tenir una relació amb Espanya 'com la de Suècia i Noruega' 




El Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (DIPLOCAT), juntament amb la Uppsala Association of International Affairs, ha organitzat avui una jornada per explicar el procés sobiranista que s'està vivint a Catalunya i les seves implicacions en les relacions de Catalunya amb la UE a la Universitat d'Uppsala (Suècia). En l'acte, diversos acadèmics suecs i catalans han debatut sobre la qüestió del procés català i l'encaix de nous països a la Unió Europea. Entre els ponents hi havia el professor de Ciència Política a la Universitat Pompeu Fabra, Jaume López, qui ha defensat que 'si Catalunya és independent hauria d'aspirar a que la relació amb Espanya fos com la de Suècia i Noruega'.

López també ha destacat que 'Catalunya s'ha guanyat com ningú el seu dret a decidir: reclamant-lo primer al carrer i després des del Parlament' i que el país 'no té menys dret a decidir que el Quebec o Escòcia'. Així mateix, ha afegit que 'l'Estat espanyol no és el Canadà o el Regne Unit' sinó que 'presenta greus dèficits democràtics i de reconeixement de les seves nacions minoritàries'.

El secretari general del DIPLOCAT, Albert Royo, ha explicat que el procés català parteix de la societat civil i que els partits polítics l'estan intentant canalitzar a través de les institucions. Els altres ponents que han participat a la jornada han estat Roger Albinyana, secretari d'Afers Exteriors i de la Unió Europea de la Generalitat de Catalunya, Lisa Lindqvist, antiga vicepresidenta de la Uppsala Association of International Affairs i Fredrik Elisson, d'aquesta organització de relacions internacionals.

L'acte d'aquest dilluns a la Universitat d'Uppsala s'emmarca en el cicle de conferències sobre el dret a decidir de Catalunya que el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya està duent a terme en diverses universitats europees i espanyoles. El DIPLOCAT, que ja ha passat per ciutats com París, Londres o Sevilla, més recentment, preveu desembarcar a la ciutat francesa de Tolosa el mes de gener del 2014.


http://www.vilaweb.cat/noticia/4160986/20131209/suecia-acull-debat-proces-dindependencia-catalunya.html