DRET A DECIDIR
Santi Vidal explica que la proposta del CATN farà que "els processos judicials no s’allarguin" amb 1.000 jutges i un TC de 5 membres
Mar Sabé
El jutge de l'Audiència de Barcelona, Santi Vidal |
Vidal ha explicat que “durant el primer període haurem de seguir funcionant amb les lleis espanyoles, però any rere any i paulatinament anirem introduint canvis”. El magistrat ha dit que ja s’ha fet un treball de camp i es calcula que al voltant d’un 25-30% dels jutges que hi ha actualment “optaran legítimament per tornar al seu Estat d’origen, Espanya”. “A la Catalunya independent haurem de ser uns 1.000 jutges, -ha continuat Vidal-, i amb aquest 25 % menys en serem uns 500. Els 500 que falten els traurem de dos mecanismes: recuperarem els més de 100 jutges interins que han estat exercint aquesta professió durant anys i que el Ministeri de Justícia els va rescindir el contracte el febrer passat. Els altres 400 sortiran del Col·legi d’Advocats de Catalunya de cada demarcació perquè proposi d’entre els seus col·legiats juristes de reconegut prestigi que entrin a formar part del procés judicial per mèrits propis, igual que passa a la justícia britànica, per exemple”.
Vidal també ha explicat que el que cal és millorar el sistema i canviar-ne l’estructura, i que és per això que el que es farà a Catalunya, "totalment contrari a la proposta de reforma judicial de ministre de Justícia Alberto Ruiz Gallardón", és "fer una justícia de proximitat on es resolguessin tots els conflictes menors".
A més, segons el magistrat, també hi haurà un Tribunal Constitucional que seria l’última instància judicial i que s’encarregarà d’unificar criteris entre totes les audiències provincials. Aquest tribunal, segons la proposta del CATN recolzada pel magistrat Vidal, estaria format per un màxim de 5 jutges i pretén ser “un sistema molt obert que impedeixi la politització dels magistrats que existeix actualment a la justícia espanyola”. "El TC català seria escollit pel Parlament, per la professió jurídica, pels els síndics municipals, pels ciutadans i pels jutges", ha explicat.
Una altra de les iniciatives que segons Vidal s’haurien d’establir en la justícia d’una Catalunya independent és “l’establiment de terminis que evitin l’eternització dels casos”. “Són excepcionals els casos que no es poden resoldre en un any”, ha explicat el magistrat. Per tant, el que proposa el CATN és "establir dates màximes i fins i tot acusar a totes aquelles institucions que allarguin els processos, -Hisenda, ministeris, policia,...- del delicte d'obstrucció a la justícia si no compleixen aquests terminis".
http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/12/la_revolucio_de_la_justicia_en_una_catalunya_independent_97370.php
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada