dimecres, 18 de desembre del 2013

La crònica: El món anglosaxó s'acosta a Catalunya

18/12/2013

Reuters prepara un especial sobre el procés català. "No vull cap més votació diferenciada amb el PSOE", li va dir Navarro a Herrera. ERC entrarà al govern el 2014


Lluís Bou



El president Artur Mas avui al ple del Parlament



El món anglosaxó, juntament amb l'hebreu, és el més favorable al procés sobiranista català. Editorial del 'Financial Times'. Foto de la Via Catalana al resum anual de 'The Wall Street Journal'. I aquest matí una enviada especial de l'agència britànica Reuters s'ha desplaçat al Parlament per fer un reportage televisiu especial sobre el procés d'independència. Entrevisten el president Artur Mas i el líder d'ERC, Oriol Junqueras. Els anglosaxons s'ho prenen molt seriosament.

La conversa d'Herrera amb Navarro



El primer secretari del PSC, Pere Navarro

El nou bloc majoritari de la consulta es nota que controla el 'tempo', i això li dóna seguretat. Es palpa clarament. El president d'ICV, Joan Herrera, es va reunir amb el primer secretari del PSC, Pere Navarro, fa setmanes, quan encara semblava que els socialistes podrien sumar-se al procés, però ja no ho farà més. Dóna el PSC per perdut. "No vull cap més votació diferenciada amb el PSOE", li va resumir el dirigent socialista. "Acabaran sent la federació catalana del PSOE", em prediu Herrera, lamentant-ho. Pocs, però ben avinguts.

El líder del corrent crític Avancem, Joan Ignasi Elena, no vol aventurar què faran els diputats catalanistes del PSC en la votació del 16 de gener, que aprovarà demanar al Congrés les competències per celebrar el referèndum. "D'això no en diré res. Ja veurem", em diu. De moment, Avancem ha aturat la intenció de l'aparell socialista d'expulsar el fins ara membre de l'executiva socialista Fabian Mohedano, perquè va assistir a l'acte d'ERC a favor de la consulta diumenge passat. "Està bé el que bé acaba", apunta Elena.

ERC entrarà al govern
 

El president d'ERC, Oriol Junqueras


ERC entrarà al govern durant el 2014, per reforçar el procés. Junqueras ho corrobora als passadissos en to distès. "Clar", diu com si ja fos sabut, quan un grup de periodistes li ho pregunten. El líder republicà també posa en evidència que el control del 'tempo' ha passat al cantó sobiranista. "Nosaltres fem com al futbol. Tiqui-taca, tiqui-taca, i quan no se n'adonen, gol". Traduït: Quan Madrid donava per fet que els partits catalans s'estavellarien amb la pregunta, surt un acord sòlid.

El PP sua tinta




La presidenta del PP, Alícia Sánchez Camacho, i el portaveu popular, Enric Millo


El PP semblava avui un ciclista despenjat del grup. Vol recuperar iniciativa a Catalunya però sua tinta. A Alícia Sánchez Camacho li costa explicar per què han provocat un ajornament dels pressupostos al portar el projecte al Consell de Garanties Estatutàries. La presidenta del PPC i el portaveu Enric Millo no han parat de fer declaracions a peu dret per defensar la mesura. Però algunes preguntes eren incòmodes. "La Generalitat perdrà la recaptació de 10 milions d'euros amb l'endarreriment", ha plantejat un periodista. Camacho ha respost pel broc gros: "Que s'estalviin els diners de la consulta".


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/12/la_cronica_el_mon_anglosaxo_s_acosta_a_catalunya_97701.php