divendres, 20 de desembre del 2013

Junqueras avisa del desprestigi internacional d’Espanya si suspèn l’autonomia

20/12/2013

DRET A DECIDIR

El líder d'ERC vaticina que el 'sí' i 'sí' guanyarà amb un "amplísim suport" a la consuta


Nerea Rodríguez


Oriol Junqueras en una sessió de control al Parlament
El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha advertit avui al Govern espanyol que suspendre l'autonomia catalana si es convoca la consulta tindria unes "conseqüències devastadores en el prestigi internacional d'Espanya i en la confiança dels mercats".

En declaracions a la Cadena Ser, ha argumentat que els ciutadans espanyols no es mereixen uns dirigents -en al·lusió al president Mariano Rajoy- que "en lloc d'intentar convèncer, es dediquen a amenaçar". És la rèplica del dirigent republicà a la líder del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, que ahir va contemplar la suspensió de l'autonomia com una de les sortides del Govern espanyol davant del procés sobiranista i va argumentar que el Regne Unit va suspendre l'autonomia de l'Ulster i "no va passar res".

Junqueras ha admès que li preocupa que es pugui arribar a prendre aquesta decisió, però ha advertit que aquest supòsit no frenarà la voluntat de celebrar la consulta d'autodeterminació dels partits que han pactat la data i la pregunta. El líder d'ERC ha dit que li sembla "perfecte" que els ciutadans espanyols es pronunciïn sobre qualsevol tema en un referèndum, inclosa la independència de Catalunya, però ha precisat que sobre aquesta qüestió la decisió recau únicament sobre els catalans.

En la doble pregunta que es planteja en la consulta, Junqueras ha dit que si guanya el 'sí' i 'no' els governants catalans hauran de negociar l'encaix a Espanya d'un Estat català, però ha vaticinat que guanyarà amb un “amplíssim suport" el 'sí' i 'sí'. Ha admès que probablement el Govern de Mariano Rajoy no va “autoritzarà, ni tolerarà, ni permetrà" la consulta, però ha sentenciat que això no és motiu per tirar-se enrere perquè no hi ha cap llei, ha argumentat, que digui que la democràcia és il·legal.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/12/junqueras_avisa_del_desprestigi_internacional_d_espanya_si_suspen_l_autonomia_97743.php