dijous, 12 de desembre del 2013

El 'Wall Street Journal': "Els castellers catalans s'enlairen mentre l'economia espanyola s'enfonsa"

12/12/2013

INDEPENDÈNCIA


El rotatiu financer assevera que els catalans han trobat en els castellers un “símbol de distinció cultural” enmig del “fort moviment independentista”




Lluís Goñalons






El procés català apareix avui a la portada digital del 'Wall Street Journal'. El rotatiu econòmic nord-americà dedica un vast reportatge a desgranar l'èxit de la cultura castellera i el seu impacte sociològic a Catalunya. Aprofita el benentès per lliga els avantatges dels castellers amb el procés català: “Els castells humans són un símbol de distinció cultural enmig de l'independentisme” a Catalunya. Segons el rotatiu, "molts catalans s'han sumat a l'afició castellera després que Espanya entrés en recessió", l'any 2008, i deixés a molta gent aturada.

"Ara que s’ha instal·lat un moviment independentista fort a Catalunya els castells humans són més preuats que mai com a símbols de distinció cultural”, explica el reportatge. El text recull l'admiració del periodista i n'apropa les claus per abastar "una estructura de vertigen", en referència als castells humans.

Recull que els castellers han patit moments "tumultuosos". Recorda que es van esvair "a la dècada de 1930 enmig d'una depressió, una posterior sagnant guerra civil i va patir també la llarga dictadura de Francisco Franco".

Tot i això, el periodista Matt Moffett, que es va apropar a Vila-Rodona, adverteix que han sobreviscut a tots aquests esculls. I han sortit reforçats. Assevera que aquesta activitat s'ha convertit en un punt rellevant de la "inclusió d'una nova era de l'agitació a Catalunya”.

En darrera instància, resumeix l'article: "A Catalunya, sempre hi ha un altre castell que es construirà, i sempre un lloc per a tothom", conclou el mitjà.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/12/el_wall_street_journal_els_castellers_catalans_s_enlairen_mentre_l_economia_espanyola_s_enfonsa_97565.php