dimecres, 4 de desembre del 2013

El cap dels inspectors d'Hisenda dimiteix després de la polèmica per una sanció a la multinacional Cemex

Madrid

(Se sospita que els assessors de Cemex van treballar per a Cristobal Montoro)

edacció - 04/12/2013 - 19.52h.  


La situació fiscal de la infanta Cristina en el "cas Nóos" podria explicar la renúncia de Jones.


El fins ara director d'Inspecció Financera i Tributària, Luis Jones, ha demanat deixar el càrrec. Segons fonts de l'Agència Tributària citades per EFE, la dimissió és conseqüència de discrepàncies amb la direcció general per nomenaments concrets de personal i pels criteris per reassignar funcionaris.

La clau de la renúncia de Jones podria estar en la destitució fa dues setmanes d'una inspectora, perquè va sancionar la multinacional Cemex. Aquest cessament ja va comportar la dimissió d'un dels caps d'àrea, que era el cap de la dona. La inspectora, pertanyent a la Delegació de Grans Contribuents, va rebutjar un recurs de la cimentera contra una sanció que podria arribar als 450 milions d'euros. El motiu serien presumptes pràctiques irregulars de la multinacional, de capital mexicà i amb seu a Espanya, per pagar menys impostos.

Fonts de l'Agència Tributària asseguren que la renúncia de Jones no té res a veure amb el cas concret de Cemex, sinó amb les diferències de criteri amb el director de l'agència per "determinats nomenaments i cessaments de funcionaris de l'àrea d'Inspecció Financera i Tributària".

Un altre element a tenir en compte és la controvèrsia generada al voltant de la situació fiscal de la infanta Cristina en la investigació del "cas Nóos", després que alguns mitjans de comunicació han publicat que Hisenda va donar per vàlides factures que en el seu moment havia qüestionat. També hi va haver polèmica pels errors en els informes de compravenda d'immobles de la filla del rei, que Hisenda va atribuir a una confusió amb el DNI de la duquessa de Palma. El director de l'Agència Tributària, Santiago Menéndez, va voler esvair aquesta possibilitat i va assegurar que Hisenda tracta tots els contribuents amb "generalitat i igualtat".

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha negat cap ingerència a l'Agència Tributària i el PP ha assegurat que posa "la mà al foc" per ell. El PSOE, però, li ha exigit explicacions "coherents" i que aclareixi si hi ha hagut o no "coaccions" al dimissionari.

Luis Jones forma part del Cos Superior d'Inspectors d'Hisenda de l'Estat i era el cap dels inspectors d'Hisenda des del gener del 2012. Prèviament havia treballat a l'equip de fiscalitat internacional de la Delegació Central de Grans Contribuents.


http://www.324.cat/noticia/2238082/economia/El-cap-dels-inspectors-dHisenda-dimiteix-despres-de-la-polemica-per-una-sancio-a-la-multinacional-Cemex