dilluns, 30 de desembre del 2013

Ciutadans té raó, Margallo s’ha posat de peus a la galleda

El document del ministre a les ambaixades suposa el reconeixement del litigi i un intent a la desesperada de contrarestar un dret universal: el dret a votar, que no podran aturar. És un èxit més del procès.


El ministre Margallo ha enviat un document de 210 pàgines a 118 ambaixades bilaterals, onze multilaterals i a més de 90 consolats espanyols repartits per tot el món, amb la intenció de combatre d’independentisme. Es tracta de la recomanació més important de l’estat espanyol dirigit a l’exterior de la història d’Espanya. Els documents de recomanacions solen tenir 2 pàgines, mai 210, fins i tot en la greu crisi de l’11M, Madrid va enviar un informe de 4 pàgines per assenyalar ETA. Des de l’òptica unionista de Ciutadans s’ha vist la mesura "innecessària" perquè és un greu error reconèixer i  internacionalitzar un conflicte d’arrel democràtica com ho ha fet avui l’estat espanyol, des de l’òptica independentista és un èxit més del procés. 

L’actitud d’Espanya acabarà provocant l’efecte invers

El secretari d'Organització de CDC, Josep Rull, creu que l'informe suposa el "reconeixement explícit d'un litigi" i que, provocarà un "efecte invers" a la comunitat internacional, perquè hi ha una “desproporció extraordinària entre el relat que no hi ha problema i els instruments i arguments que utilitza el Govern per combatre aquest problema”.

Per explicar el dret a decidir no calen 210 pàgines

Des del govern, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha ironitzat  sobre el document que el Ministeri d'Exteriors ha enviat a ambaixades i consolats sobre el procés sobiranista, tot afirmant que el dret a decidir "no té antídot possible en 200 pàgines, perquè és molt més senzill". Mascarell ha donat a entendre que el document no reflecteix el debat que es viu a Catalunya "el dret de les persones a decidir com afrontar la seva relació amb una altra comunitat", una qüestió que s'explica en "moltes menys paraules", ha reiterat.