dimarts, 17 de desembre del 2013

CiU i ERC no negociaran amb PP i C's el blocatge del pressupost

Dimarts  17.12.2013  19:12

Autor/s: ACN

PP i Ciutadans porten els comptes de la Generalitat al Consell de Garanties Estatutàries per la partida de la consulta



CiU i ERC no negociaran la transacció que el PP ha ofert al pressupost per evitar portar els comptes del 2014 al Consell de Garanties Estatutàries. 'La democràcia no es transacciona', ha exclamat el president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull. Segons Turull l'actitud del PP és 'revengista i ressentida' i obligarà a posposar mesures importants tant pel que fa a la recaptació com a la protecció de les classes més vulnerables. Tant Turull com el diputat d'ERC Pere Aragonès han lamentat el 'filibusterisme' dels populars i han criticat l'intent de 'boicot' al parlament. Pel que fa al PSC, Maurici Lucena també ha criticat l'actitud 'obstruccionista' dels populars.

El PP demanarà finalment al Consell de Garanties Estatutàries un dictamen sobre el pressupost del govern pel 2014 i sobre la llei d'acompanyament. La decisió dels populars implica que els comptes no es podran aprovar definitivament en el ple d'aquesta setmana, tal i com era previst, i n'endarrerix l'entrada en vigor. El PP, que assegura que compta amb el vinst-i-plau del ministre Cristóbal Montoro, al·lega que la partida destinada a 'processos electorals i consultes' 'vulneraria la constitució i l'estatut de Catalunya', i que diverses taxes de la llei de mesures poden tenir el mateix problema. El PP ha ofert a PSC i C's sumar-se a la petició de dictamen, i Ciutadans ja s'ha mostrat disposat a fer-ho.

Després de dies amenaçant amb aquesta possibilitat, el portaveu del PPC, Enric Millo, ha anunciat
que els populars materialitzaran la petició d'un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries, que aturarà la tramitació al Parlament de la llei de pressupostos pel 2014 i la llei d'acompanyament que la completa. I és que, segons Millo, hi ha articles i partides d'aquestes normes que 'no s'adapten a la Constitució ni a l'Estatut d'autonomia de Catalunya'.

'Demanem el dictamen amb l'objectiu que els catalans tinguin la garantia que els seus diners es dediquen a les finalitats que un pressupost ha de dedicar, i no a finançar coses que van contra l'Estatut i la Constitució', ha argumentat Millo per justificar la seva decisió. En aquest sentit, el PPC considera que a la llei de pressupostos hi ha una partida que 'vulnera la Constitució' perquè destina cinc milions d'euros 'a processos electorals i consultes ciutadanes'.

Els populars sospiten que aquests diners es volen fer servir per celebrar la consulta 'il·legal' sobre el futur polític de Catalunya. I els ho fa pensar que en anys anteriors amb convocatòries electorals com la de les eleccions europees de 2014, la partida no era tan elevada. 'En 2008, per exemple, amb unes eleccions generals, la partida era de 200.000 euros. En 2009, amb unes eleccions al Parlament Europeu, es van dedicar 175.000 euros. En 2010, amb unes eleccions autonòmiques, hi havia 16 milions d'euros perquè tot corre a càrrec de la Generalitat. I en 2011, amb unes eleccions generals, al Consell d'Aran i comicis municipals, hi havia 900.000 euros', ha volgut comparar Millo.

A més d'aquesta partida, el PPC veu indicis 'd'inconstitucionalitat i no adaptació a l'Estatut' en diversos articles de la llei d'acompanyament, sobretot en l'aplicació d'algunes noves taxes que considera competència de l'Estat. Per últim, els populars també creuen que 'no concretar ni detallar' els ingressos derivats de privatitzacions i venda de patrimoni 'pot fer incomplir els objectius de dèficit marcats, i això incompleix la Constitució'.

Enric Millo, però, ha donat 'una oportunitat' al Govern per evitar que el PPC porti la llei de pressupostos al Consell de Garanties i que, per tant, es pugui aprovar abans de 2014. 'Nosaltres podríem reconsiderar la decisió si accepta o transacciona l'esmena de supressió de la partida per processos electorals i consultes populars que ha presentat el PPC', ha detallat el popular, tot afegint que no creu que el Govern 'tingui interès realment en evitar-ho'.

Segons el portaveu del PPC, la decisió ha estat presa pel partit a Catalunya però compta amb el vist-i-plau del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, a qui li havien 'fer unes consultes tècniques' per assegurar-se que el seu tràmit 'no tenia implicació directa amb el compliment del sostre de dèficit'. I és que els populars creuen que no té perquè influir el retard en els pressupostos amb aquest compliment, donat que 'a partir d'ara, si els pressupostos no es poden aprovar, es prorrogarà l'actual amb una restricció de la despesa ajustada a l'objectiu màxim autoritzat'. 'Cap inconvenient, no perjudica', ha conclòs Millo.

D'altra banda, el portaveu del PPC ha demanat al Govern i al conseller de Presidència, Francesc Homs, que 'no faci demagògia barata, de curta volada, i de baixa estopa' en 'utilitza la tarifa social elèctrica com a excusa per dir que aquesta tarifa no podria entrar en vigor i el responsable seria el PPC'. 'Quina manipulació barata i barroera. És una aberració dir el que ha dit', ha sentenciat, tot argumentant que el Govern pot 'fer un decret llei per a que aquesta tarifa entri en vigor l'1 de gener mateix'.

Per últim, el popular ha ofert a Ciutadans i el PSC sumar-se a la seva petició de dictamen al Consell de Garanties Estatutàries, per ser els partits 'que han manifestat posicionaments contraris als pressupostos i a la llei de mesures'. Des de C's, minuts abans, ja havien mostrat la seva predisposició a poder presentar de forma conjunta aquesta demanda.

C's i la 'inconcstitucionalitat' del pressupost

I és que C's és l'altre grup que ha manifestat la necessitat de recórrer els pressupostos i la llei d'acompanyament al Consell de Garanties Estatutàries. El portaveu del grup parlamentari, Jordi Cañas, ha explicat que 'els pressupostos més antisocials i les mesures fiscals més abusives de la història de Catalunya' mereixen ser recorreguts al Consell de Garanties perquè en determini la seva adequació a l'Estatut i la Constitució. C's havia anunciat que pretenia demanar el dictamen, però necessitava que algun altre grup parlamentari emprengués la iniciativa perquè no disposen dels diputats mínims per sol·licitar-lo (14).

Com el PPC, Cañas ha emfatitzat la inconstitucionalitat de la partida 'oberta' de 5 milions d'euros per finançar la consulta, inclosa en el projecte de pressupostos. 'Volem que la partida oberta de la consulta es faci servir per beques menjador i PIRMI', ha explicat el portaveu de C's, que ha afegit que el seu partit no pot permetre 'que ningú atorgui 5 milions d'euros a una consulta al marge de la llei i, a més, en una partida oberta quan, en paral·lel, s'estan retallant drets socials'. És per això que el portaveu de C's ha qualificat de 'cinisme, demagògia i mala fe' que el portaveu del Govern hagi advertit que en cas d'endarrerir l'aprovació dels pressupostos hi hauria persones en risc de pobresa que no podrien evitar que se'ls tallés l'electricitat de casa.

Pel que fa a la llei de mesures fiscals i financeres, C's denuncia moltes de les taxes i cànons que la Generalitat ha previst per incrementar els ingressos. A tall d'exemple, Cañas ha parlat de la taxa prevista per algunes actuacions del cos de bombers en incendis, salvaments i inundacions. 'Els ciutadans hauran de pagar 37 euros per unitat i hora, 49 euros per vehicle i hora i 2.800 euros per helicòpter i hora', ha criticat.


http://www.vilaweb.cat/noticia/4162622/20131217/ciu-erc-negociaran-pp-cs-blocatge-pressupost.html