dissabte, 7 de desembre del 2013

"Catalunya toca el dos", afirma el diari francès 'Libération'

07/12/2013

INDEPENDÈNCIA

 

"A diferència del Quebec o Escòcia, la societat civil a Catalunya pesa més que els líders polítics", assenyala el rotatiu


Lluís Goñalons

Portada d'avui del diari francès 'Libération'
"Catalunya toca el dos", afirma el diari francès 'Libération' en un reportatge. El rotatiu recull el testimoni de l'ANC (Assemblea Nacional Catalana) i de catalans i autoritats residents a Sant Vicenç dels Horts, "una regió prop de Barcelona, que se sent lluny de Madrid", relata 'Libération'. Es fa ressò de l'eixamplament del sentiment independentista català i de les seves reivindicacions.

"A diferència del Quebec o Escòcia la societat civil pesa més que els líders polítics"
, assenyala el rotatiu fent referència a l'Assemblea Nacional Catalana. Tot seguit, recorda i enumera les darreres pantalles per què ha passat el procés català. Destaca, però, "la gran manifestació de la ira, el juliol de 2010, després que el Tribunal Constitucional (TC) reduís a zero un nou estatut d'autonomia per a Catalunya".

Diagnostica el malestar dels catalans i admet que aquest "està creixent". Enumera alguns motius que tot i no ser protagonistes, atien les relacions entre Catalunya i l'Estat espanyol: "les autopistes de peatge (gratuït a la resta d'Espanya fora del País Basc ), una infraestructura deteriorada, un aeroport abandonat (el Prat, encara que més ocupat que el de Barajas, Madrid)", recull.

"Cada vegada més, les persones tenen por de l'estat espanyol, considerat ineficient, i que aposten per una nació catalana, que alhora és percebuda com a més petita i eficient", valora 'Libération'. Al fil d'aquesta afirmació es fa ressò d'una enquesta recent realitzada per la Generalitat on s'apunta que el 54,7 % dels 7,5 milions de persones estan a favor de la independència i el 80% va donar suport l'organització d'un referèndum.

La prova del cotó fluix

El diari francès es fa ressò d'un testimoni que, tot i no comptar amb el perfil d'independentista, apostaria per la independència. És la prova del cotó fluix per 'Libération'. És l'argument que porta a afirmar que "Catalunya toca el dos". Un home, fill d'immigrants andalusos M.G. se sent totalment espanyol, vibra amb el Reial Madrid i no parla el català.

Però el 2011, va veure en perill tota la seva feina i "només els separatistes han lluitat per salvar-nos i per evitar el trasllat. Va funcionar. Em vaig adonar que la independència era l'única manera de lluitar contra la crisi i la globalització", reconeix el ciutadà i segons 'Libération' és el testimoni que certifica el titular: "Catalunya toca el dos".