dimecres, 27 de novembre del 2013

Rajoy diu que Escòcia quedarà fora de la UE si s'independitza

Dimecres  27.11.2013  19:28

Autor/s: ACN

El president espanyol adverteix sobre les 'aventures en solitari on el punt de sortida pot semblar clar però el d'arribada és desconegut'



El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha advertit en conferència de premsa conjunta amb el president francès, François Hollande, que la independència d'Escòcia o de Catalunya pot deixar qualsevol dels dos països fora de la UE en aplicació dels tractats de la Unió. En una resposta que portava preparada, Rajoy ha rebutjat que en un context com l'actual es plantegin 'divisions i aventures en solitari de futur molt incert' on 'el punt de sortida pot semblar clar, però el punt d'arribada pot ser desconegut'. Respecte a la mateixa qüestió, Hollande s'ha limitat a apuntar que aquest és 'un tema intern d'Espanya' i que no té 'res més a comentar' al respecte.






Tots dos han fet aquestes manifestacions en resposta a una pregunta a la roda de premsa posterior a la cimera hispano-francesa que ha tingut lloc a la Moncloa, després que aquest dimarts el govern escocès presentés el 'Llibre blanc de la independència' on recull les bases del futur estat.

Rajoy ha assegurat que 'desconeix' el contingut de la proposta, però ha demanat que es presenti 'amb realisme als escocesos les conseqüències d'aquesta decisió'. 'Els ciutadans tenen dret a estar informats', ha assegurat abans d'apuntar que ell 'respecta' la decisió del govern britànic de permetre la consulta.

En tot cas ha apuntat que ell 'té molt clar' que una regió que obtingués la independència quedaria 'fora de la UE', i ha recordat que després de la presentació del 'Llibre blanc' escocès, el portaveu de la UE va dir que els tractats comunitaris només s'apliquen als estats membres que els han ratificat 'i si una part s'escindeix es convertiria en una tercer país respecte a la UE i no se li apliquen els tractats'.

En aquest sentit ha advertit que recuperar la pertinença a la Unió Europea suposa un procés que 'no és senzill' perquè cal sol·licitar l'entrada i ser acceptat com a nou estat membre 'per unanimitat'. 'Aquesta és la llei, i la llei s'aplica', ha advertit.

'Aventures de futur incert'


Rajoy ha volgut afegir a la qüestió una valoració política i ha assegurat que 'en els temps en què vivim' calen 'països forts i una unió que no és contrària a l'autonomia, sinó garantia de fortalesa' en un món globalitzat.

Per aquest motiu ha rebutjat les 'aventures de futur molt incert' on 'el punt de sortida pot semblar clar però el punt d'arribada pot ser desconegut'. 'La Llei és la llei, i la llei es complirà', ha advertit, perquè sinó la UE no seria 'seriosa' ni podria ser 'un actor' al món globalitzat.

Hollande evita la qüestió

En canvi, el president francès, François Hollande, ha evitat la qüestió. Tal com han fet altres mandataris internacionals quan se'ls ha preguntat per la independència de Catalunya, Hollande ha apuntat que aquest és 'un tema intern d'Espanya' i, per tant, no de la seva competènica. 'No tinc res més a comentar al respecte', ha apuntat.