dissabte, 9 de novembre del 2013

Mas a Israel, país clau en la construcció d’un estat

Politica

Dissabte, 9 de novembre de 2013 05:00 h

El president es reunirà amb el president d’Israel, Shimon Peres i resta pendent una possible trobada amb el primer ministre Binyamín Netanyahu


El president de la Generalitat, Artur Mas, comença aquest dissabte un viatge oficial a Israel per signar convenis en matèria d'innovació i recerca però també amb un objectiu clarament polític. I és que el Govern considera Israel un país referent per la seva voluntat de superació i pel procés que ha viscut de constitució d'un estat. Mas aprofitarà per reunir-se amb el president d'Israel, Shimon Peres, amb qui segur que comentarà la situació política a Catalunya. Acompanya al president el conseller d’economia, Andreu Mas Colell molt ben relacionat amb el lobby econòmic jueu i l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias. El rerefons del viatge però apunta que també es tractaran altres qüestions. 

Què necessita Catalunya d’Israel: suport del lobby econòmic jueu

Aquest és el principal interès que té el govern de la Generalitat i en aquest sentit la presència del conseller Mas-Colell n’és una mostra clara, el conseller manté una estreta i molt bona relació amb el món econòmic jueu de la seva etapa de professor als EUA, la seva reputació és més que evident i un país en el seu camí en la construcció d’un nou estat necessita generar confiança si realment vol aconseguir el reconeixement internacional.

Amb La Caixa al costat del país i el suport del món econòmic, entre ells el jueu, el procés es guanyador

Ho sap el conseller Mas Colell i el mateix president d’ERC, i ara cal aprofitar aquest viatge per explicar on estem i on volem anar, ara cal guanyar confiança i desprès tocarà tenir La Caixa al servei d’aquet procés, el més important de tota la nostra història.

Què necessita Catalunya d’Israel: els millors serveis d’intel·ligència i d’informació del món

Tenir informació i suport econòmic va ser clau per la construcció de l’estat d’Israel, d’una altre manera no hagués estat possible el seu naixement, en aquest sentit Catalunya necessita tenir suport en aquest camp per lluitar contra el joc brut d’Espanya que anirà a més en funció de l’avançament del procés.

Un viatge necessari i clau pel reconeixement internacional d’una Catalunya independent


En aquesta ocasió, en el viatge  s'incorpora també una intenció política, ja que el Govern es fixa molt en el procés que ha experimentat Israel després de la Segona Guerra Mundial. Mas comprovarà de primera mà què pot fer un govern quan disposa de les eines d'un estat, tal i com ell mateix reclama per a Catalunya.

En el capítol polític, està tancada ja una reunió amb el president d'Israel, Shimon Peres, i amb el ministre de Finances, Yair Lapid. De moment no hi ha prevista una trobada amb el primer ministre, Binyamín Netanyahu, tot i que no es descarta. Mas també visitarà el Museu de l'Holocaust i realitzarà una ofrena flora a la Sala del Record.

En qualsevol cas, les relacions entre Catalunya i Israel han estat tradicionalment intenses des que el president Jordi Pujol va visitar el país el 1987. A partir de llavors, els contactes institucionals han estat constants.

Traduir la innovació en riquesa

Mas viatja a Israel acompanyat de dues delegacions, una empresarial i una altra de centres de recerca. El país israelià té una economia basada en la tecnologia i el coneixement, que tradueix després en la creació de noves empreses amb un fort contingut tecnològic, motiu pel qual ha rebut la denominació de 'Start up nation'. Catalunya té encara molt camp per recórrer en aquest apartat, ja que tot i tenir un molt bon sistema de recerca, té 250 empreses 'start up' davant de les 4.800 del país israelià. Més de la meitat es dediquen a la producció de software. A més, Israel registra tretze patents per cada milió d'euros de PIB, mentre que a Catalunya no s'arriba a les tres.

Catalunya vol imitar aquest model, però també té coses a oferir a Israel. És per això que ambdós governs signaran convenis de col·laboració que suposaran una inversió de dos milions d'euros, un de cada país, en l'intercanvi de científics. Els investigadors israelians, a més, podran utilitzar les grans infraestructures catalanes, especialment el Sincrotró Alba.
En aquesta acords hi participaran universitats d'Israel com la de Tel Aviv o el Weizmann Institute of Science.

Mas visitarà ambdós centres, i en el primer hi pronunciarà una conferència sota el títol 'Catalunya, el 'hub' del coneixement de l'Europa del Sud'.

Pel que fa a l'agenda de l'alcalde de Barcelona, Trias acompanyarà Mas en els seves visites però també aprofitarà per trobar-se amb el seu homòleg de Tel Aviv, Ron Huldai, i amb el de Jerusalem, Nir Barkat. També visitarà el Museu de Disseny de Holon, l'Institut Israelià de Tecnologia, i l'empresa IBM. Mas ha volgut que Trias l'acompanyés perquè Barcelona és un dels exemples de les anomenades 'smart cities', aquelles que apliquen les tecnologies de la informació i la comunicació en la mateixa ciutat.