divendres, 29 de novembre del 2013

L’objectiu d’ERC és construir una de les repúbliques més avançades d'Europa

Divendres, 29 de novembre de 2013 19:40 h

Rovira sobre la consulta assegura que el paper de la classe política és de defensar allò que els ciutadans ja han expressat a les urnes i al carrer.


Marta Rovira ha assegurat avui que 'l'objectiu d'Esquerra Republicana no és la independència, sinó construir una de les repúbliques més avançades d'Europa, amb un alt nivell de benestar'. En una conferència a la Fundació Pere Tarrès, la secretària general d'Esquerra Republicana ha destacat els dos grans pensaments polítics sobre els quals s'ha de construir la República Catalana: el 'republicanisme' i la socialdemocràcia'.  La secretària general d'ERC també ha explicat que no s'imagina que la consulta o referèndum sobiranista no pregunti directament per la independència. Durant la conferència que ha fet aquest divendres a la Fundació Pere Tarrés, la número 2 d'Esquerra ha insistit en què aquesta és, de fet, l'única opció "viable" per garantir el futur de Catalunya.  

'Volem una República Catalana que retorni el poder als ciutadans'

Segons Rovira, el republicanisme defensa que 'les persones han de ser lliures dintre de comunitats polítiques lliures', i que 'l'interès general ha de prevaldre sobre els interessos particulars'. En aquest sentit, ho ha contraposat al model imperant a l'Estat espanyol, dominat per una 'casta política extractiva'. 'Per acabar amb aquesta situació', ha afegit Rovira,

Pel que fa a la socialdemocràcia, la secretària general d'Esquerra Republicana ha afirmat que 'cal trencar dogmes i esquemes ideològics per fer que l'Estat s'adapti a la realitat actual'. 'L'objectiu ha de ser maximitzar el benestar del conjunt de la ciutadania', ha afegit. Rovira ha destacat que, en molts àmbits, el 'tercer sector és millor que el sector privat perquè no devalua el servei per aconseguir més beneficis, i aporta intangibles com el compromís, la voluntat i la vocació'. 'Però també calen millores en la gestió dels serveis que ofereix el tercer sector', ha reblat.  Marta Rovira ha acabat la conferència insistint que des d'Esquerra Republicana continuarem treballant per aconseguir la República que imaginava Francesc Macià: 'socialment justa, nacionalment lliure i econòmicament pròspera'.

Les elits polítiques i econòmiques s'equivocaran si pretenen controlar el procés

"El nostre país està immers en celebrar una consulta, jo crec que per la independència que és l'única opció viable que tenim per davant", ha assenyalat. La mobilització ciutadana serà la "garantia" d'èxit d'aquesta consulta i Roivira veu els ciutadans disposats a assumir "qualsevol sacrifici" per defensar el dret de vot "com ja han fet en altres ocasions".

El lideratge de la ciutadania és tan evident, segons Rovira, que les elits polítiques i econòmiques s'equivocaran si pretenen controlar el procés. El paper de la classe política és, doncs, el de defensar allò que els ciutadans ja han expressat a les urnes i al carrer. "Si els que estem davant no entenem que aquest procés és ciutadà, ja vindran els ciutadans a impulsar-lo", ha afirmat. La confiança de Rovira en què serà la ciutadania la que guanyarà el dret a decidir és tan gran que fins i tot ha apuntat que, per defensar el dret a votar, veu els ciutadans disposats a fer "qualsevol sacrifici".

Contra els arguments que apunten que preguntar per la independència és il·legal i, per tant, està "prohibit", Rovira ha respost que fa 30 anys que la gent vota a Catalunya. "No entenem que després d'haver votat programes que porten com a solució la independència -com el d'ERC- ara no la puguem anar a votar a un referèndum", ha indicat.

Amb la fixació de la data i la pregunta -sobre la independència- abans d'acabar l'any, la secretària general d'ERC creu que es donarà "credibilitat" al procés, tot i que ha insistit que la veritable força del dret a decidir i la garantia de convocatòria de la consulta recau en la força de les reivindicacions ciutadanes.