dimecres, 13 de novembre del 2013

L'ambaixada obliga Mas a fer l'ofrena per l'Holocaust amb la bandera espanyola

12/11/2013

DRET A DECIDIR

L'actitud instransigent d'Espanya amb Catalunya, contrasta amb el bon tracte d'Israel


Lluís Bou


Artur Mas, en el moment de treure's l'escut de la Generalitat de la solapa per dipositar-lo al Museu de l'Holocaust


L'ambaixada d'Espanya ha obligat aquesta tarda al president de la Generalitat, Artur Mas, a fer l'ofrena institucional al Museu de l'Holocaust de Jerusalem, amb la bandera espanyola. La situació ha provocat forta tensió entre el govern català i l'ambaixada, però al final Mas ha acceptar fer-la igualment per evitar que l'acte se suspengués, cosa que hauria molestat les autoritats israelianes. El Museu de l'Holocaust és un dels símbols del judaisme.

El viatge del president de la Generalitat a Israel ha estat organitzat amb la participació de l'ambaixada espanyola, com és preceptiu, però les pressions del ministeri d'Afers Estrangers espanyol s'han fet molt més evidents que en altres ocasions en contra d'una singularització de Catalunya. El govern català les ha esquivades perfectament aquest matí amb el president d'Israel, Shimon Peres, quan el servei de protocol israelià ha decidit no posar la bandera espanyola a l'entrevista com un gest cap als catalans. Ha estat un gol en tota regla al govern espanyol. Però el bon tracte d'Israel ha contrastat després amb la intransigència de l'ambaixada, que seguia ordres del ministeri d'Afers Exteriors.

Davant l'obessió perquè al Museu de l'Holocaust Mas hi aparegués amb una bandera espanyola a la corona de l'ofrena, la Generalitat ha plantejat l'opció de fer-ne dues en paral·lel. Una la faria el president amb la bandera catalana, i una segona l'ambaixador amb la bandera espanyola. Però la representació diplomàtica espanyola s'hi ha negat en rodó i ha imposat la seva ensenya. La Generalitat no podia fer l'acte pel seu compte, ja que no té representació d'Estat i fa un viatge oficial, i la possibilitat de suspendre'l no ha passat pel cap de Mas.

Segons fonts de la Generalitat, el president ha volgut reforçar la catalanitat de l'acte, i per això ha deixat la seva ensenya de president al costat de la polèmica corona, com l'ofrena sentida dels catalans per les víctimes de l'Holocaust.

http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/11/l_ambaixada_espanyola_obliga_mas_a_fer_l_ofrena_per_l_holocaust_amb_la_bandera_espanyola_96978.php