dimarts, 19 de novembre del 2013

Els directors de diaris catalans: "La premsa està perdent influència"

19/11/2013

Xirgo (El Punt Avui) pronostica que el procés català "canviarà els mitjans, d’una manera o altra"


Pep Lloveras


De dreta a esquerra: Joan Solé, Carles Capdevila, Enric Hernández i Xevi Xirgo, al CCCB
Tres dels quatre directors de diari editats a Barcelona, Enric Hernández (El Periódico), Xevi Xirgo (El Punt Avui) i Carles Capdevila (Ara) –José Antich (La Vanguardia) ha excusat la seva absència-, han coincidit aquest migdia a assenyalar que la premsa de paper “està perdent influència”. El que fa 10 o 15 anys era gairebé una veritat rotunda si estava publicat en una d’aquestes capçaleres avui ja no ho és tant i el lector és molt més crític. “La gent discuteix més el poder, per l’evolució de la societat mateixa i també per les noves tecnologies, a través de la xarxa. Ara et poden renyar amb una piulada. El públic té més eines i està més informat, i per tant els diaris més vigilats”, ha analitzat Capdevila.

En el mateix sentit, Hernández ha qualificat de “monopoli de la prescripció” el que passava fa un parell de dècades, abans de l’esclat d’internet. “Els diaris tenien una influència grandiosa, perquè eren gairebé els únics interlocutors del poder i es permetien molt excessos. El negre sobre blanc s’apropava a una veritat absoluta”, ha indicat el director d’El Periódico, que ha afegit que això permetia “certa manipulació” i que era un model de negoci que va fer “rics alguns empresaris de premsa”. Tots tres han aclarit que aquesta pèrdua de poder, tot i que està fent trontollar el sector, és positiu. “El lector ara és molt més exigent i no es deixa enganyar”, han dit.

Xirgo, Capdevila i Hernández també han apuntat que el futur del periodisme, mori el paper o no, passa per fer pagar pels continguts de la versió electrònica dels diaris. “Hem de defensar-ho, perquè si no vol dir que no ens creiem el periodisme de qualitat. Hi va haver l’error inicial de fer l’accés al web gratis pel lector, quan plovia publicitat per totes bandes, i crèiem que no seria necessari posar-hi un preu. Però això ha canviat”, ha explicat Xirgo. “El pagament, entre d’altres coses, ens ajuda a garantir la independència”, ha incidit Capdevila.

Xirgo ha incorporat un últim factor per entendre el moment actual de la premsa a Catalunya. Ha sigut l’únic que l’ha tocat: el moviment sobiranista. “El món periodístic no és destriable del que està passant al país. Uns diaris es pronuncien clarament, d’altres xiulen cap amunt... Del que estic segur és que el procés [com acabi] ens afectarà als mitjans, d’una manera o altra”, ha pronosticat el director d’El Punt Avui, durant la presentació del llibre ‘Entrevistes amb el quart poder’ (Dèria), de Joan Solé. 


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/11/els_directors_de_diaris_catalans_la_premsa_esta_perdent_influencia_97119.php