dimecres, 27 de novembre del 2013

Anna Arqué: "No pot ser que s'amenaci els catalans per exercir la democràcia"

27/11/2013

DRET A DECIDIR

La Comissió Internacional de Ciutadans Europeus presenta la manifestació independentista del 30 de març a Brussel·les


 Lluís Bou



La presentació de la manifestació del 30 de març a Brussel·les, avui a l'Ateneu Barcelonès


La portaveu de la Comissió Internacional de Ciutadans Europeus, Anna Arqué, ha manifestat avui que no pot ser que als catalans se'ls impedeixin drets democràtics, com el de votar en un referèndum d'autodeterminació. "No pot ser que milions de catalans tinguin dificultats i amenaces per voler exercir la democràcia, mentre que als escocesos se'ls permet decidir la seva independència", ha indicat.

Arqué ha fet les declaracions en una roda de premsa on ha presentat els detalls de la manifestació independentista que la seva entitat ha convocat per al 30 de març a Brussel·les, la capital de la UE. Amb aquesta concentració pensen reivindicar la consulta sobre la independència com un dret democràtic que Europa ha de protegir.


La manifestació compta amb el suport del moviment social flamenc per la independència (VVB), que actuarà com a entitat col·laboradora i que ja ha ofert la possibilitat d'allotjament gratuït als catalans que es desplacin fins a Brussel·les.
 
L'objectiu de la manifestació, que té com precedent la que ja va tenir lloc al setembre del 2008 amb el lema de "Deu mil a Brussel·les", és també que a la capital europea "es visualitzi que Catalunya vol exercir el seu dret a l'autodeterminació, i que ja hi ha una majoria social i parlamentària molt àmplia partidària d'una consulta, malgrat la negativa del Govern espanyol que es realitzi", ha indicat Arqué.

La Comissió Internacional de Ciutadans Europeus defensa que el dret d'autodeterminació pugui ser exercit per qualsevol poble europeu els ciutadans del qual ho sol·liciten. "El missatge que volem transmetre a Brussel·les és que el que afecta Escòcia i Catalunya afecta tot Europa i que les institucions europees no poden restar impassibles al·legant que són qüestions internes dels Estats", segons Arqué. La International Commission of European Citizens (ICEC), està establerta a diversos països europeus, i s'ha proposat aprofitar els processos sobiranistes que estan en marxa a Escòcia i Catalunya per convèncer la UE "que ha d'establir un marc perquè les nacions puguin exercir el dret d'autodeterminació".
 
Arqué ha volgut deixar clar que els partidaris del "no" a la independència de Catalunya que estan a favor del dret a decidir també "estan convidats a participar en la manifestació de Brussel·les", encara que els partidaris del "sí" puguin ser majoritaris a l'acte previst el 30 de març. L'entitat organitzadora ha iniciat avui, a través de la seva pàgina web, el període d'inscripció per als catalans que vulguin desplaçar-se fins a Brussel·les, a fi de reservar autocars i preveure altres tipus de transport col·lectiu, com per exemple vols xàrter, així com atendre les peticions d'allotjament.
 
El director del moviment social flamenc per la independència (VVB), Steven Vergauwen, ha assegurat que "els catalans seran molt benvinguts a Brussel·les". "Tractarem d'acollir-los tan bé com es pugui" ja que "ells i nosaltres estem vivim moments decisius, i creiem que el dret d'autodeterminació és universal i no fa falta debatre'l, ara és el moment d'exercir-lo", ha afegit.