dijous, 24 d’octubre del 2013

Revés a la caverna: Catalunya lidera la reducció de l'atur

24/10/2013

Atur  

32.500 persones salten de les llistes de l'atur al país durant el tercer trimestre d'aquest any, quasi la meitat del total de disminució a l'Estat


Lluís Goñalons

Oficines d'Ocupació
Tot un revés al discurs apocalíptic de la caverna. La desocupació ha baixat en 32.500 persones el tercer trimestre de 2013 a Catalunya, comparat amb l’anterior. És gairebé la meitat de la reducció del nombre d'aturats de tot l'Estat. Ara hi ha 840.500 persones sense feina. Ha caigut un punt percentual, del 23,8% al 22,8%. Són dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) fetes públiques avui per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que també recull un increment de 52.300 nous llocs de treball a Catalunya.

L'enquesta de l'EPA pren com a referència l'Estat espanyol. En aquest sentit, situa a Catalunya com el territori que va registrar més descensos de desocupació entre juliol i setembre. Es tracta del major descens de l'atur en el tercer trimestre respecte a l'anterior en termes absoluts de tot el territori. Les Balears, amb 25.100 desocupats menys, segueix Catalunya al rànquing. Mentrestant, la Comunitat de Madrid és la qui més ocupació perd de tot l'Estat espanyol.

Cadena optimista de dades

La darrera fornada de dades és lleugerament positiva. O com a mínim, revela una frenada de les caigudes. Cal recordar, però, alguns símptomes registrats els darrers dies que van en sintonia amb les dades publicades avui. L'atur registrat el mes de setembre també va ser tímidament positiu, perquè tot i pujar, no va incrementar tant com l'any anterior. A més, la graella de dades de l'EPA arriba el dia després que el Banc d'Espanya confirmés que havia estat el primer període amb creixement econòmic.

http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/10/l_atur_es_desinfla_a_catalunya_96655.php