dimecres, 2 d’octubre del 2013

Israel apadrina una ruta de refugiats al Pirineu

02/10/2013

La Diputació de Lleida presenta el projecte "Perseguits i Salvats", que mostra com milers de jueus van fugir de l’horror nazi durant la Segona Guerra Mundial

 

Mar Sabé







La inauguració d'un monòlit a Tavascan commemoratiu del pas de refugiats jueus
L’ambaixador d’Israel, Alon Bar, s’ha passejat avui pel Pirineu català, acompanyat de Joan Reñé, el president de la Diputació de Lleida, per conèixer i apadrinar el projecte ‘Perseguits i Salvats’. Aquest projecte respon a una iniciativa de la diputació que consisteix en la senyalització de diferents escenaris d’evasió al Pirineu lleidatà que refugiats jueus van utilitzar per fugir del nazisme i dels camps d’extermini durant la Segona Guerra Mundial.

L’acte ha consistit en una visita aquest matí a Tavascan (Pallars Sobirà) dels escenaris de fugida, juntament amb el descobriment d’un monòlit commemoratiu del projecte. També ha inclòs parlaments del president de la Diputació i de l’ambaixador israelià. En l’activitat també hi han participat representants dels consells comarcals del Pallars Sobirà, Pallars Jussà, l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell i la Cerdanya i el Síndic d’Aran.

Amb aquest acte, juntament amb trobades que tindrà l’ambaixador amb empresaris de la zona en els propers dies, la diputació pretén estrènyer els llaços comercials amb el país hebreu i també potenciar el turisme jueu a la zona. En els últims anys la balança comercial de la zona amb Israel ha augmentat significativament, fins al punt que les exportacions lleidatanes a aquest país de l’Orient Mitjà van créixer el 2012 un 32% respecte de l’any anterior. 


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/10/israel_apadrina_una_ruta_de_refugiats_als_pirineus_96279.php